Какво нещо е да се изхранваш повече от половин век само с премятане на кюфтета на скарата, от сутрин до вечер да си умирисан от цвъртящата на жар кайма с подправки? И колко парчета са преминали през ръцете ти - милион, два, три, кой да ги брои... Такава обаче била орисията на 99-годишния Али Осман, изселил се от Кърджалийско в далечната 1951 г. в турския град Бурхание.
Бай Али е засукан ага, не знае що е туй чудо, наречено вегетарианство. Със съседния хлебар на централния площад “Република” ката ден правят бартер - два кюфтака срещу бяла симидена питка. И двамата майстори са от доволни предоволни. Не трябва да мислят за насъщния. Както самите те, така и най-близките им.
От 63 години въртя бизнес с кюфтета, покрай моето дюкянче има барем двайсетина дюнерджийници, а тук, в Бурхание, на почит са дюнерите, както и в родината ми България, но явно моята стока им харесва, щом толкоз дълго време се задържах на гребена на вълната.
Отварям по тъмно, затварям по тъмно, а мющерии - бол
Пък и не съм скъпчия, затова имам редовна клиентела, най-вече лустросани чиновници, които могат да хапнат на крак, башка туристи.
Турчинът е човек с широко скроена душа, от мен да го знаеш, поне двайсетина сантима ще остави бакшиш. По колко кюфтета правя на ден, е-е, те това не мога да ти кажа. Пък и няма кой да ги брои. Металната щипка, с която ги премятам, е постоянно в дясната ми ръка, вече хванах артрит ли, що ли, но щом ме слуша, няма да се отказвам.
Често ме навестяват и твои колеги от централните ежедневници, питат ме, разпитват ме как съм издеянил толкоз години. Какво да им отговоря - с адет, с любов към работата си. Станеш ли заран със задника си напред, прости ми за израза, отидеш ли вкиснал към работното си място, по-добре си остани у дома. При мен туй чудо никога не се е случвало, разказва чистосърдечно най-старият майстор на кюфтета не само в Турция, но навярно и на Балканския полуостров. Така е признат в южната ни съседка. А дали ще бъде предложен за Рекордите на Гинес, е въпрос на време.
Подобно на българския майстор Кольо Фичето,
и бай Али вече е признат за уста, сиреч майстор на майсторите
Титла, която много трудно се дава в Турция, особено във времената на днешните свръхмодерни технологии. Дали се чувства като такъв, или не, е отделна тема, но Осман е доволен, че със занаята си е отгледал челяд за чудо и за приказ, съградил е дом за наследниците си до девето коляно, а синовете му продължават занаята му. “Без кюфтетата на гонещия 100-те дядо площад “Република” няма да бъде същият”, така коментира пък многобройната клиентела на майстора.
99-годишният уста Али Осман e най-старият майстор на кюфтета на Балканите!
Практикува тънкия си занаят повече от шест десетилетия
0 коментара
Все още няма коментари