Хората, които обичат да си похапват патладжани, дори не подозират колко голяма е ползата от този зеленчук. Той помага за изхвърлянето на вредния холестерол от организма, за разтварянето на холестероловите плаки върху стените на кръвоносните съдове. Високите нива на калий в патладжана пък са полезни за добрата работа на сърцето и съдействат за изхвърлянето на излишните течности. Да не говорим колко вкусни ястия стават от патладжаните. Няма ценител на кулинарното изкуство, който да не признае, че най-пикантните мезета са именно с патладжани.
Бърз хайвер
Необходими продукти: патладжан, 1 домат, 1/2 глава кромид лук, сол, 3-4 с. л. зехтин.
Начин на приготвяне: Патладжанът се продупчва на няколко места. Поставя се в съд с капак, подходящ за микровълнова фурна. Запича се при 100% мощност за 10 мин. После се охлажда и се обелва. Патладжанът и лукът се нарязват на много ситно. Добавя се зехтинът и се посолява на вкус. Бързият хайвер от патладжани се разбърква и се поднася с препечени филии.
Имамбаялдъ
Необходими продукти: 3-4 патладжана, 150 мл олио, 2 глави кромид лук, 1-2 моркова, сол, 2 домата, магданоз, смлян черен пипер, галета.
Начин на приготвяне: Измитите патладжани се обрязват около дръжката, така че част от нея да остане към плода. На четири места по дължината им се обелват ивици, широки 1-1,5 см. На обелените места се правят дълбоки разрези с остър нож. Така подготвените патладжани се посоляват и се оставят да престоят 10-15 мин, след което се измиват и подсушават. Изпържват се в сгорещена мазнина и се изваждат. В същия тиган се задушава до омекване лукът, нарязан на филийки, и морковите, настъргани на ренде. Прибавят се нарязаните домати и се задушават, докато сместа остане на мазнина. Подправя се със сол на вкус. С така приготвената смес се пълнят патладжаните през един от разрезите. Напълнените патладжани се нареждат в тава върху останалата плънка, покриват се с филийка домат и се поръсват с галета. Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса за 25 мин. Ястието се поднася охладено и поръсено със ситно нарязан магданоз.
Майсторлъшка супа
Необходими продукти: 1 л вода, 1 кубче зеленчуков бульон, 3 картофа, 3-4 патладжана, 2 глави кромид лук, 1-2 чушки, 2 домата, дафинов лист.
Начин на приготвяне: Картофите се нарязват на кубчета (1 на 1 см) и се поставят в кипяща вода. След като са готови, се поставят кубчето зеленчуков бульон и дафиновият лист. Патладжаните се обелват, нарязват се на кубчета и се изсипват в солена вода за 15-20 мин. Покриват се и се поставя отгоре тежест, за да може водата да покрие добре патладжанените кубчета. Две глави лук и 2 чушки се нарязват на кубчета и се запържват до прозрачност. Два домата се обелват, нарязват се на кубчета и се прибавят към чушките и лука. Пържат се за 3-4 мин, като се внимава да не се препържат. Патладжаните се отцеждат и се подсушават. В отделен тиган се запържват до златист цвят. В бульона с картофите се слагат изпържените патладжани. Супата от патладжани се вари 3-4 мин и се прибавя лучената смес. Вари се още 5 мин и се сваля от огъня. При сервиране се поръсва с любими зелени подправки.
С кисело мляко
Необходими продукти: 2-3 патладжана, 450 г кисело мляко, 2 скилидки чесън, зехтин или олио, сол, копър, лимонов сок.
Начин на приготвяне: Патладжаните се почистват, измиват и се нарязват на кръгчета. Нареждат се в цедка и се посоляват. Оставят се да престоят 30 мин, след което се отцеждат от горчивия сок. Подсушават се с кухненско руло. В голям тиган се сгорещява мазнината. Кръгчетата патладжани се изпържват от всяка страна до златист цвят. Киселото мляко се поставя в дълбок съд и се прибавя счуканият чесън. Добавят се ситно нарязаният магданоз и малко зехтин (олио). Заливката се разбърква добре, като по желание може да се добави и лимонов сок. Готовите патладжани се заливат с приготвената заливка. Патладжаните с кисело мляко се поднасят топли или студени.
Салата с печени чушки
Необходими продукти: 1 кг чушки, 2 патладжана, олио, 1/2 глава чесън, целина (зелената част), магданоз, сол, оцет, сирене.
Начин на приготвяне: Чушките се изпичат, обелват се и се нарязват на парчета. Патладжаните се обелват, нарязват се на парчета и се изпържват в олио. Смесват се с чушките. Салатата се подправя със счукания чесън, сол и оцет на вкус. Отгоре се наръсва със ситно нарязани магданоз и зелената част на целината. Салатата от печени чушки и пържени патладжани се поднася с плочка сирене. Към зеленчуците могат да се прибавят изпечени и нарязани на ситно или пресовани домати.
Патладжанът – мезе за ценители
0 коментара
Все още няма коментари