Днес в САЩ отбелязват националния ден на кюфтенцето.
Знаете ли, че 75% от хората, които обичат месо, предпочитат кюфтенцата пред пържолите?
Всъщност най-ранните записки за кюфтето произлизат от древен Рим. Те еволюирали в семейната кухня на Италия, а първата американска рецепта е от 1889 година.
Подобно на картофената салата и барбекюто, те имат най-много вариации, според държавата в която се предлагат, съобщава БЛИЦ.
По повод днешния празник, ето десет любопитни факта за тях.
1. Кюфтетата се използват в различни вариации на ястия, от самостоятелна храна, до сандвичи и супи
2. В Испания те се предлагат в зеленчуков бульон, подправен с люта чушка и кимион
3. В Азия може да хапнете кюфте, потопено в сос от кисело мляко и нар
4. По дефиниция, кюфтето съдържа кайма - говеждо, свинско, пилешко, пуешко както и хомогенизиращо вещество- галета и яйца
5. Има над 20 000 вариации на кюфтета, като в това число влизат и изцяло зеленчуковите, като картофени или спаначени
6. Майстор готвачите смесват каймата с накиснат стар хляб в мляко
7. Според други майстори не каймата, а подправките са тайната на перфектното кюфте
8. В Италия, в класическото кюфте се добавят пармезан и прошуто
9. В Близкия Изток те се подправят с канела, кимион, индийско орехче и кориандър
10. Шведските кюфтенца са богати на аромат на лук, бахар и щипка карамфил, като обикновено се правят със смес от свинско и говеждо месо и се сервират в бял или кафяв сос от сметана, често щедро поръсени с пресен копър
Все още няма коментари