Шеф Ради Стамболов е вицепрезидент на организацията „Евро-Ток – България”. Европейското сдружение на кулинари извършва официална консултантска дейност към Европейска комисия при приемането на политики и закони в областта на храни, напитки, вино и аквакултури. Състои се от над 4000 професионални готвачи и шеф готвачи от 18 страни членки. Шеф Стамболов е доцент е по италианска кухня. От десетина години успешно управлява сладкишница „Гаврош“.
Готвил е за 13 президенти на различни държави. Голямата страст на Ради Стамболов е шоколадът. Постоянно експериментира с новите технологии, а един от последните му авторски проекти е шоколадовото суши.
- Шеф Стамболов, откъде дойде вашата любов към готвенето?
- Още като дете исках да бъда готвач, но за съжаление нещата не се развиха така както ги бях планирал. Така станах сладкар. Учих в елитна гимназия, но успехът ми не беше много висок, защото не се славих като един от най-примерните ученици. Това не ми даде възможност да вляза в бившите ТОХ-ве сега гимназии по туризъм и затова се насочих към сладкарството. След това се оказа, че именно това е бил моят път и признание в живота.
- Родът ви е свързан с великия Стефан Стамболов…
- В нашето семейство много не се говореше за тези неща, тъй като преди 1989 година винаги сме имали проблеми заради родовото име. А след промените пък много хора изведнъж започнаха да ме забелязват именно поради тази връзка и фамилията, а не заради моите собствени успехи.
Докато бях малък майка ми и баща ми се стремяха да крият семейното минало, а аз лично не съм се ровил в историята, защото вярвам, че човек сам гради името си и не бива да лежи на лаврите на предците си.
- В този ред на мисли има ли връзка между готвенето и политиката?
- Разбира се, че има. Това е т.нар. кулинарна дипломация. Няма нито едно посещение на високо ниво, което да не е минало през работен обяд, работна вечеря… Винаги политиците, дипломатите се събират на маса. Някой път храната дори говори за нагласите в политиката.
- Разкажете повече за тази „кулинарна дипломация”.
- Няколко години подред организираме с „Евро-Ток – България” и Министерството на външните работи „Дни на кулинарната култура на различните региони”. За момента малко съм се оттеглил от тези проекти, защото имам свои собствени, които трябва да завърша. Когато участвах обаче, беше изключително интересно, защото виждаш на едно място събрани народности, които иначе имат съвсем различни политико-икономически отношения. Направихме дни на отворените врати на Азия, на Балканите. Например имаше щанд на Палестина и на Израел – страни, които в глобален план са в непрекъснат конфликт. Но на изложението те бяха един до друг. Кулинарията може да свързва хора.
- Шеф Стамболов, готвили сте за държавни глави. Разкажете някои по-интересни моменти от визитите им.
- Спомням си, когато на посещение у нас бяха Путин, Лушков и Медведев. Срещата беше много важна. Имаше и други световни лидери. Мерките за сигурност бяха на изключително ниво. Моят ангажимент беше да приготвя десерта. Тогава с колегите направихме много интересна вариация от печена тиква. В последния момент обаче получихме информация от протокола, че няма как да сложим канела в ястието на държавните глави. А не е сериозно да поднесеш тиква без канела. Има много неща, хем ни помагат, хем спъват нашата работа. Ние имаме собствено виждане за храната. Всеки кулинар е творец, който иска ястието, когато стигне до масата да няма нужда от допълнително сол, пипер или подправки – да бъде съвършено. Искаме да представим спектакъл. Когато работим за политици, винаги сме в тясна координация с всичките звена – хората, които се занимават с предястията, с основното, със салатите. Така се получава цял ансамбъл, композиция. Храната е като пиеса. Когато зрителят отиде на театър, той не кара актьорите да се преобличат, сяда и се наслаждава на представлението. Приема виждането на режисьора. Така е и в кухнята. Ние не искаме някой да ни казва какво да сложим в храната, която поднасяме, защото сме артисти.
С колегите сме правили десерти и за Лех Валенса, за Франсоа Митеран, за Бил Клинтън. За съжаление аз и целият екип, който работихме за бившия американски президент подписахме специални документи за конфиденциалност и не мога да издам неговите предпочитания към храната. Правили сме десерт за съпругата му и настоящ кандидат за президент на САЩ - Хилъри Клинтън при нейното посещение в България. За нея приготвихме крем карамел, въпреки паниката на нашите служби за сигурност. Той е изключително рисков продукт и охраната беше силно притеснена, когато тя си го поръча. Въпреки това обаче всичко беше изпълнено, лабораторно проверено и тя го хареса.
- Има ли специални хора, които опитват храните преди те да бъдат поднесени на държавните глави?
- Разбира се, винаги има такива хора. Най-сериозните проверяващи са тези на израелските служби за сигурност. Когато сме готвили за Ицхак Равин, нивото за сигурност беше изключително високо. Има препарати, от които са достатъчни само два грама и могат да убият човек за седем секунди. Специалните служби проверяват готвачите. Винаги се взема доверен човек, доказан професионалист, който никога не би се компрометирал. В момента особено нещата са изключително затегнати.
- Вие сте изключително добър сладкар. Каква е тайната на добрия козунак?
- Дългото месене и старата рецепта. Има голямо разнообразие – от бадемови плитки до обикновен козунак. За мен е хубаво човек да намери рецептата на пра-пра-баба си и да я използва. Тя се е пренасяла през поколенията. Имало е поне един човек в рода, който е правил хубав козунак и спомена за него още седи. Нека хората да се върнат към старите рецепти.
- Правите невероятно сладко суши. Откъде дойде тази идея?
- От любопитството ми да експериментирам в нетрадиционни сфери. Обичам да правя неща, които се ползват в други браншове, а реално имат приложение в сладкарството. Ние правим печат върху шоколад, шоколад, който се чете... На всеки 50 експеримента имаме няколко успешни. В момента разработваме нова линия шоколади с билки. Това е бъдещето. Търсим най-добрия шоколад и най-добрите билки. Представете си, че ядете шоколад с лайка. Би било интересно.
Шеф Ради Стамболов: Правих печена тиква за Путин и крем карамел на Хилари Клинтън
Службите за сигурност стриктно проверяват всички ястия за държавници
0 коментара
Все още няма коментари