Овесените ядки са пълни с енергия и хранителни съставки. Освен това са сред най-диетичните храни. Често се използват основно за закуска, но всъщност са отлична базова съставка за приготвянето на изкушаващи, лесни, бързи, но много здравословни десерти. Те са полезни за сърцето, стомаха, кръвното налягане и храносмилателната система.
Хрупкави бисквити
ПРОДУКТИ: 360 г овесени ядки, 100 г мед, 30 г стафиди, 30 г кокосови стърготини, 30 г орехи, 70 мл зехтин „Екстра върджин“, 1 банан, 1/2 ч. л. сол, 1/2 ч. л. бакпулвер, 1/2 ч. л. сода.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Половината овесени ядки се смилат в кафемелачка и се смесват с останалите ядки, солта, содата, бакпулвера, кокосовите стърготини, стафидите и накълцаните орехи. Бананът се намачква и се разбърква с меда и зехтина. Течните съставки се смесват със сухите и се разбърква добре. Оформят се бисквити и се подреждат в тава, застлана с пергаментова хартия. Пекат се 12-15 минути в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор.
Лимонов сладкиш
ПРОДУКТИ: 400 г подсладено кондензирано мляко, 1 лимон, 180 г брашно, 100 г овесени ядки, 100 г кафява захар, 125 г краве масло, 1/4 ч. л. сода бикарбонат, 1/4 ч. л. сол.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Смесват се брашното, захарта, овесените ядки, содата, солта и разтопеното масло. Млякото се разбива със сока от лимона. 2/3 от сместа с брашно се изсипва в покрита с хартия за печене квадратна форма с махащо се дъно и се притиска. Пече се 10 минути на 180 градуса. Отгоре се сипва млякото с лимон и се покрива с останалата смес с брашно. Пече се за още 20 минути и се охлажда. Реже се на парчета и се сервира.
Кекс с орехи
ПРОДУКТИ: 300 г брашно (+ за поръсване), 200 г боровинки, 180 г светла кафява захар, 80 г орехи, 50 г овесени ядки, 10 г ванилова захар, 10 г бакпулвер, 200 мл прясно мляко, 120 мл олио (+ за намазване), 1/2 ч. л. канела, 2 яйца.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: В купа се смесват брашното, овесените ядки, канелата, ваниловата захар и бакпулверът. Яйцата и захарта се разбиват, прибавят се млякото и олиото и отново се разбиват. Смесват се със сухите съставки и се разбърква. Накрая се добавят нарязаните на едро орехи и целите боровинки. Разбърква се. Формата се маже с олио и се поръсва с брашно. Тестото се изсипва в нея и се пече в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор за около 1 час. Охлажда се върху решетка. Поръсва се с пудра захар, нарязва се и се сервира.
Бонбони
ПРОДУКТИ: 200 г фурми без костилки, 3-4 с. л. мед, 150-200 г орехи, 1 ванилия, 1 ч. ч. овесени ядки, 1/2 ч. л. чиа, 1 ч. ч. вода, кокосови стърготини за овалване.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Накиснете в топла вода фурмите за около 10 минути. След това ги изсипете в блендера, добавете ванилията и меда. Разбийте добре и всичко изсипете върху овесените ядки, добавете и чиата. Орехите предварително блендирайте или накълцайте на ситно. Тях също добавете към сместа. Смесете всичко добре и оставете за 15-30 минути в хладилника. Извадете и оформете на топчета от около 2-3 см. Оваляйте ги в кокосовите стърготини или в орехи по желание.
Все още няма коментари