Щруделът е есенно-зимна класика и любим десерт на мнозина. Може да се приготвя с всякакви плънки – солени или сладки, но в класическия си вариант се прави с ябълки. Този така обичан сладкиш произлиза от Австрия, а най-старата рецепта е на повече от 3 века.
С ябълки и круши
ПРОДУКТИ: 2 ябълки, 3 круши, 100 г стафиди, 2 бр. карамфил, 100 г орехи, 100 г захар (+ за поръсване на корите), 50 г галета, 6 точени кори, пудра захар за поръсване, олио за намазване.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Ябълките и крушите се обелват, нарязват се на кубчета и се готвят със захарта под капак, докато омекнат. Дърпат се от огъня и се овкусяват със стрития карамфил. Орехите се смилат и се смесват с галетата. Две кори се подреждат една върху друга, като всяка се маже с олио и се поръсва със захар. Слага се трета кора и се поръсва със сместа с галета. Отгоре се разпределя половината от ябълковата смес (без течността, която се е отделила при варенето) и 50 г стафиди. Отново се поръсва със сместа с галета и се навива на руло. По същия начин се оформя и другият щрудел. Рулата се поставят в тава и се пекат в загрята на 180 градуса фурна, до златисто – 20 минути. Сладкишът се поръсва с пудра захар, нарязва се и се сервира.
Мързелив
ПРОДУКТИ: 300 г точени кори, 2 ябълки (400 г), 1/2 ч. л. канела, 2 с. л. мед, 30 г ядки (бадеми, лешници, орехи, шамфъстък), 100 г краве масло.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Ябълките се настъргват на едро ренде и се слагат в тиган. Овкусяват се с канелата и се задушават на умерен огън около 5 минути. Сипва се медът, ядките се начукват и се добавят към сместа. Всичко се задушава още 3-4 минути, дръпва се от огъня и се оставя да изстине. Маслото се разтопява и дъното на съда за печене се намазва равномерно. Разстила се един ред кори, плънка, още един ред кори и така, докато продуктите свършат, като се завършва с кори. Залива се с останалото масло и се пече на 200 градуса 7-10 минути (до златисто).
Зеленчуков
ПРОДУКТИ: 250 г брашно, 2 с. л. зехтин, 1 щипка сол, 150 мл вода, брашно за разточване, зехтин. За плънката: 2 стръка праз, 5 скилидки чесън, 2 големи моркова, 1 глава целина, 50 г сушени домати, 50 г сушени червени чушки, 1 ч. л. чубрица, 1 връзка магданоз, 2 с. л. мед, 3 с. л. зехтин, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: В купа се смесват брашното, солта, зехтинът и водата. Замесва се до получаването на меко тесто. Поставя се в купа, намазва се със зехтин и се покрива с пластик. Оставя се на топло, да почине за около 20 минути. Празът се нарязва на кръгчета, морковите на кубчета, скилидките чесън – на две, а целината – на кубчета. Зеленчуците се поставят в тава, поливат се със зехтина и меда, подправят се със сол и черен пипер и се пекат в загрята на 200 градуса фурна за около 50 минути. Сушените чушки се накисват в гореща вода и след като омекнат, се нарязват на ситно. Сушените домати се нарязват на ивички, а магданозът на ситно, заедно с дръжките за аромат. В купа се смесват печените зеленчуци, чубрицата, магданозът, сушените домати и чушки, подправят се със сол и черен пипер. Тестото се разделя на две части, които се разтеглят с ръце на кори върху набрашнена покривка. Трябва да станат толкова тънки, че да прозират. Отгоре се разпределя плънката и с помощта на покривката се завиват рула. Поставят се в тава с пергаментова хартия. Намазват се със зехтин и се пекат в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор за около 50 минути.
Унгарски
ПРОДУКТИ: 6 точени кори, 400 г извара, 250 г тънки спагети, 150 г захар (+ за поръсване), 80 г тъмни стафиди, 70 г краве масло на стайна температура (+ за намазване), 450 мл прясно мляко, 50 мл бренди, 2 яйца, 1 пакетче ванилова захар, 2 с. л. заквасена сметана, 1 щипка сол, пудра захар за поднасяне.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Млякото се кипва и в него се начупват спагетите. Варят се до готовност. Стафидите се накисват в брендито. Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци. Жълтъците се разбиват с половината от захарта, ваниловата захар, изварата, сметаната и маслото. Белтъците се разбиват с щипка сол на пяна, след това се прибавя останалата захар и се разбиват на сняг.
Към сместа с жълтъците се добавят леко охладените спагети с млякото. Внимателно се прибавят белтъците и отцедените стафиди, разбърква се. Формата се маже с масло. Корите се мажат с масло и се поръсват със захар. Поставят една върху друга във формата така, че да стърчат извън нея. Изсипва се плънката, стърчащите краища се загъват навътре. Мажат се с масло и сладкишът се пече в загрята на 150 градуса фурна с вентилатор за около 50 минути. Охлажда се добре.
София 11°
Видин 14°
Враца 13°
Русе 13°
Варна 35°
Бургас 32°
Пловдив 37°
Все още няма коментари