Есента е красива, пъстра, богата на вкусове и аромати. Можете да я пренесете на трапезата у дома под формата на апетитни десерти. Изобилието от есенни плодове си заслужава да се развихрите в кухнята. Независимо дали ще изберете сочни круши, свежи ябълки, питателна тиква или мъхеста дюля, вкусът ще бъде неповторим.
Печени ябълки
ПРОДУКТИ: 5 ябълки, 1 ч. ч. захар, 1/2-1 ч. л. канела, 50-100 г краве масло, смлени орехови ядки за поръсване.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Ябълките внимателно се издълбават и семките се отстраняват така, че в средата да се получи равномерен отвор. Една от ябълките се обелва и се нарязва на малки кубчета, с които се запушва едната страна на всяка от останалите почистени ябълки. Захарта и канелата се слагат в купичка и се разбъркват. Ябълките се пълнят със сместа, подреждат се в малка тава и върху всяка се слага по парченце масло. В тавата се наливат 1-2 пръста вода и се покрива с фолио. Ябълките се пекат около 30 минути на температура 180 градуса. Поднасят се поръсени с ореховите ядки.
Сиропиран тиквеник
ПРОДУКТИ: 500 г брашно, 1 с. л. винен оцет, 1 щипка сол. За плънката: 750 г тиква „Цигулка“, 150 г орехи, 80 г галета, 100 мл олио, 1 ч. л. канела. За сиропа:
400 г захар, 1/2 лимон.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Смесват брашното и солта. Наливат се оцетът и хладка вода, колкото поеме – около 250 мл. Замесва се средно твърдо тесто. Изважда се на плота и отново се меси, докато се получи хубаво, гладко тесто. Оформя се на топка и се оставя да почине за около 30 минути. Тиквата се обелва и се настъргва. Задушава се в олиото, докато омекне леко – около 10 минути. Оставя се да се охлади и се ароматизира с канелата. Орехите се смилат с галетата. От тестото върху набрашнен плот се разточват 4 тънки големи кори, които се намазват с олио. Върху всеки лист се слага от ореховата смес. Поръсва се от тиквата. Корите се навиват на рула. Редят се в кръг в намазана с олио тава. Баницата се пече 30 минути в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор. Оставя се да се охлади. В дълбок съд се смесват захарта, 600 мл вода и настърганата кора и сокът на лимона. Оставят се на умерен огън, докато се получи средно гъст захарен сироп. Баницата се залива с горещия сироп и се оставя да престои поне 1 нощ, за да се напои добре.
Щрудел с круши
ПРОДУКТИ: 800 г твърди круши, 100 г черен шоколад, 1 ч. л. канела, 1/4 ч. л. индийско орехче, 3 с. л. царевично нишесте, 70 г кафява захар, 10 бр. фини точени кори, 125 г масло, 1 яйце, за поръсване филирани бадеми и пудра захар.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Крушите се обелват и нарязват на кубчета. Маслото се разтопява. Ароматизират се с канелата и индийското орехче и се поръсват с царевичното нишесте и захарта. Към тях се добавя натрошеният шоколад. Сипва се супена лъжица от разтопеното масло и плънката за щрудела се разбърква добре. Една кора се разстила на плота, намазва се с разтопено масло, върху нея се слага втора, отново се намазва с масло и се продължава така, докато корите станат 5. Половината от плънката се разпределя върху корите. Завива се стегнато руло. Същата процедура се повтаря с останалите кори и плънка. Двете рула се прехвърлят в тава, покрита с хартия за печене. Яйцето се разбива, рулата се намазват с него. Отгоре се поръсват с филирани бадеми. Щруделите се пекат във фурна, загрята на 190 градуса, за 20 минути. След като се извадят, се оставят леко да се охладят и се поръсват с пудра захар.
Грис халва с дюля
ПРОДУКТИ: 230 г пшеничен грис, 375 мл животинска сметана, 100 г бял шоколад, 100 г краве масло, 1 ч. л. канела, 1 ванилия, 6 с. л. захар, кората от 1 портокал, 1 дюля, 4 с. л. захар
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Дюлята се обелва и се нарязва на ситни кубчета. Захарта за дюлите се карамелизира в касерола. Сипват се дюлите и се бърка, докато хубаво се карамелизират. Маслото се загрява в подходящ съд и в него се запържва грисът. Прибавят се канелата, ванилията, сметаната, захарта и се наливат 200 мл вода. Вари се, докато грисът абсорбира течността. Дърпа се от огъня, ароматизира се с портокаловата кора и се разбърква хубаво. Карамелизираните плодове се разпределят на дъното на формите за грис. Отгоре се сипва сместа и се оставя да се охлади за 1 час в хладилник. Вади се от формите и всяка порция се гарнира с люспи от бял шоколад.
София 10°
Видин 12°
Враца 12°
Русе 13°
Варна 35°
Бургас 32°
Пловдив 37°
Все още няма коментари