Червеното цвекло е невероятен, но силно подценяван есенно-зимен зеленчук. Мнозина смятат, че би могло да се консумира само под формата на салати, но всъщност с него можете да приготвите и разнообразие от основни ястия. Червеното цвекло е също толкова полезно сурово, колкото и сготвено! То е един от малкото зеленчуци, чиито хранителни вещества не изчезват по време на термична обработка. Зеленчукът е основен източник на бетаин – вещество, което играе важна роля в усвояването на белтъците в организма и подобряване на работата на черния дроб, жлъчката и далака, както и участва в образуването на червени кръвни телца.
Червена Снежанка
ПРОДУКТИ: 600 г червено цвекло, 4 скилидки чесън, 6 с. л. цедено кисело мляко, 100 г натрошени орехи, сокът от 1 лимон, 1 връзка копър, 100 г кисели краставички, 4 с. л. зехтин, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Цвеклото се измива, всяка глава се овкусява със сол, черен пипер, половината зехтин и мащерка и се завива в алуминиево фолио. Пече се в тава с около 2 пръста вода за 2 часа на 180 градуса с вентилатор. След това се обелва и се настъргва на ренде. В купа се смесват цвеклото, наситнените кисели краставички и накълцаните орехи. Добавят се наситненият копър, киселото мляко, останалият зехтин, сол и сок от лимон и се разбърква. Слагат се и смачканите на паста с малко сол скилидки чесън. Сервира се оформена с ринг, по желание се декорира с цедено мляко и копър.
Гювечета
ПРОДУКТИ: 600 г червено цвекло, 300 г моркови, 200 г сирене, 150 г чери домати, 100 г зелени маслини (без костилки), 40 мл зехтин (+ за намазване), 30 мл винен оцет, 2 скилидки чесън, 1 ч. л. риган, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Цвеклото и морковите се обелват и се нарязват първо на тънки ленти, а след това на ивички. Маслините се наситняват, чесънът се стрива на паста, а чери доматите се разполовяват. В купа се смесват цвеклото, морковите, чесънът, доматите, риганът, оцетът, зехтинът, сол, черен пипер и маслините. Гювечетата се мажат със зехтин. На дъното се слага нарязаното на кубчета сирене. Зеленчуците се разпределят в гювечетата, поливат се с малко зехтин и се похлупват. Ястието се пече около 30 минути в загрята на 200 градуса фурна с вентилатор.
Банички
ПРОДУКТИ: 12 точени кори, 180 г орехи, 2 големи глави цвекло, 2 скилидки чесън, 80 мл зехтин (+ за намазване), 3 с. л. галета, 1 с. л. ким, 1 ч. л. сминдух, 1/2 ч. л. смлян кориандър, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Главите цвекло се измивaт, овкусяват се със сол, намазват се със зехтин и се увиват стегнато в алуминиево фолио. Пекат се около час в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор. Изпеченото цвекло се охлажда, бели се и се настъргва на едро ренде. Овкусява се със сол, черен пипер и 40 мл зехтин. Смесва се с галетата. Орехите се смилат с чесъна, сминдуха, кориандъра, останалия зехтин и сол на вкус. Три точени кори се мажат със зехтин и се слагат една върху друга. Режат се на три парчета, във всяко се слага от цвеклото и от ореховия крем. Завиват се като пурички. Подреждат се в тава, застлана с пергаментова хартия. Мажат се със зехтин, поръсват се с ким и се пекат в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор до готовност – 15 минути.
Пълнено
ПРОДУКТИ: 2 кг червено цвекло (средно големи глави), 3 глави лук, 2 скилидки чесън, 500 г картофи, 200 г печурки, 50 г орехи, 50 стафиди, 1/2 ч. ч. зеленчуков бульон, 2 с. л. зехтин, сол и черен пипер на вкус, 4 с. л. зехтин за поливане.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Цвеклото се измива и всяка глава се слага в лист алуминиево фолио. Овкусява се със сол, черен пипер и 2 лъжици от зехтина. Завива се и се пече в загрята на 150 градуса фурна с вентилатор до готовност – за 2 часа. След това главите се обелват и се издълбават. Издълбаната част се запазва за супа например. Картофите се сваряват на пара. Намачкват се с вилица. Лукът се нарязва на ситно и се запържва до карамелено в зехтина. Прибавя се чесънът, нарязван на ситно. Когато и той се позапържи, се слагат гъбите, нарязани на малки кубчета. Бульонът се кипва и в него се сипват стафидите и орехите. Готвят се на слаб огън, докато течността се абсорбира. Добавя се към картофите заедно с лука, гъбите и чесъна. Овкусява се със сол и черен пипер. Цвеклото се пълни със сместа и се запича в загрята на 200 градуса фурна с вентилатор за 15 минути. Полива се със зехтин и се поднася.
Все още няма коментари