Великденските пости започнаха и всички, които са решили да ги спазват, ще се ограничават от животински продукти чак до 5 май, Възкресение Христово, Противно на мисленето, че разнообразието от постни ястия е оскъдно, всъщност съвсем не е така, защото в момента се намираме в сезон, богат на изключително много зеленолистни и кореноплодни зеленчуци, които освен полезни са и много вкусни.
Кремсупа със спанак и грах
ПРОДУКТИ: 600 г спанак, 400 г замразен грах, 800 мл зеленчуков бульон, 1 глава лук, 1 стрък целина, 2 с. л. зехтин, 1 връзка магданоз, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Лукът, магданозът и целината се наситняват и се запържват в зехтина. Налива се бульонът и се оставя на слаб огън, докато зеленчуците омекнат – около 20 минути. Спанакът се почиства, измива се и се добавя в горещия бульон, заедно с граха. Готвят се, докато омекнат – около 5 минути. Налива се около 250 мл вода и се оставя за още 5 минути на котлона. След това супата се пасира и се овкусява със сол и черен пипер. По желание се гарнира с настъргана лимонова кора и малко лимонов сок.
Ориз с чушки и маслини
ПРОДУКТИ: 300 г домати на кубчета (от консерва), 200 г печени червени чушки от буркан (без оцет), 200 г ориз, 350 мл зеленчуков бульон, 100 мл бяло вино, 50 г зелени маслини (без костилки), 50 г черни маслини (без костилки), 1/2 връзка магданоз, 1 малка глава лук, 1 скилидка чесън, 2 с. л. зехтин, сол и черен пипер на вкус
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: В тиган с термоустойчива дръжка се загрява зехтинът и в него се запържват наситнените лук и чесън. Добавя се оризът и се разбърква. Налива се виното и когато оризът абсорбира течността, се наливат бульонът и доматите. Добавят се и чушките, нарязани на кубчета. Овкусява се със сол и черен пипер. Разбърква се. Похлупва се и се пече 25 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Изважда се от фурната. Маслините и магданозът се наситняват и се разбъркват. Оризът се поръсва с маслиновата смес и се поднася.
Картофи с розмарин на фурна
ПРОДУКТИ: 1 кг пресни картофи, 2 с.л. зехтин, 2 с.л. лимонов сок, прясно изцеден, 3 скилидки чесън, 2 стръка розмарин, 1 ч.л. суха мащерка, сол на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Картофите се измиват хубаво и се нарязват. В голяма купа се смесват зехтина, лимоновия сок, чесъна, розмарина, мащерката и сол на вкус. Добавят се нарязаните картофи и се разбърква добре, за да се овкусят равномерно. Изсипват се в тава и се пече в предварително загрятата на 220 градуса фурна за 20 минути. Обръщат се и се пекат още 10-15 минути до златистокафяв цвят и готовност.
Кекс с домашно сладко
ПРОДУКТИ: 600 г брашно, 150 г захар, 2 ч. л. сода бикарбонат, 400 мл вода, 100 г орехи, 240 г домашно сладко по избор, 200 мл олио, кората от 1 портокал, 1/2 ч. л. канела, олио за намазване.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: В сладкото се слага содата и престоява 10 минути. В купа се смесват ореховите ядки, нарязани наедро, настърганата кора от портокал, олиото, канелата, брашното, захарта и водата (трябва да е хладка). Прибавя се сладкото и се разбърква добре с лъжица. Сместа се изсипва в намазана с олио и посипана с брашно форма за кекс. Пече се в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, за 35 минути. После внимателно с нож се отделя от формата. Когато изстине, се поръсва с пудра захар и се нарязва на парчета.
Все още няма коментари