Прасковата е наричана Кралицата на плодовете и е втора по популярност след ябълката, а от своя страна нектарината е считана за неин заместител. Незаслужено подценявани, всъщност нектарините са двойно по-полезни от прасковите, защото съдържат два пъти по-големи количества витамини и минерали. Специалистите по хранене отбелязват, че в тях има повече желязо, фосфор, калий, витамини А, С, Е и D. Сочните плодове са богати и на жизненонеобходими вещества като калций, магнезий, органични киселини и натурални захари и пектини.
Кокосов сладкиш
ПРОДУКТИ: 200 г брашно, 250 г тъмна кафява захар , 250 г кокосови стърготини, 125 г краве масло, 400 г нектарини, 4 белтъка.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: В купа се смесват брашното, 70 г от кокосовите стърготини и 150 г от захарта. Добавя се разтопено масло и се разбърква с лъжица до хомогенизиране. Тестото се разстила в квадратна форма за тарт и се притиска. Пече се за 20 минути в загрята на 180 градуса фурна. Оставя се да се охлади леко. Останалите кокосови стърготини и захар се смесват с белтъците. Разбива се с миксер. Върху блата се подреждат нектарините, нарязани на полумесеци, и отгоре се разпределя сместа с белтъците. Пече се на същите градуси за 20 минути.
Кексчета
ПРОДУКТИ: 2 нек
тарини, 200 г кристална захар, 60 мл олио, 1 яйце, 1 1/2 ч. ч. брашно, 1/2 ч. ч. мляко, 1 ч. л. бакпулвер, 7-8 зърна стрит кардамон, 1 щипка сол.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Нектарините се почистват от костилката и се нарязват на кубчета. Брашното се пресява заедно с бакпулвера и солта. Яйцата се смесват с кристалната захар. Прибавя се олиото и се разбърква. Получената смес се изсипва при брашното заедно с нектарините. Налива се млякото и се овкусява със стрития кардамон. Тестото се разпределя във формички за мъфини и се изпича за 25 минути във фурна на 180 градуса.
Мус с крема сирене
ПРОДУКТИ: 200 г сладкарска сметана, 250 г крема сирене, 150 г обикновени бисквити (чаени), 2 нектарини, 100 г захар, 1 ванилия.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Сметаната се разбива със захарта и ванилията. Сиренето се разбива отделно с миксер. След това се смесва със сметаната и се разбърква добре. На дъното на чаша се слагат натрошени бисквити, отгоре се сипва от крема и върху него се подреждат нектарините, нарязани на тънки резени.
Тарт
ПРОДУКТИ: 400 г бутертесто, 700 г нектарини, 200 г сурови бадеми (небелени), 180 г краве масло на стайна температура (+ за намазване), 180 г захар (+ за поръсване), 1 с. л. брашно (+ за поръсване), 1 ванилия, 1 яйце.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Маслото се разбива с миксер, докато стане пухкаво и побелее. Бадемите се смилат в чопър заедно със захарта и се добавят към маслото. Сипват се ванилията, яйцето и брашното. Разбърква се добре и сместа се оставя за кратко в хладилник. Нектарините се почистват от костилките, разполовяват се и всяка половинка се нарязва на тънки парчета. Бутертестото се разточва върху набрашнен плот. Прехвърля се в тава с незалепващо покритие. По краищата с нож се изрязва борд, широк около 1 см. Тестената кора (без борда) се надупчва с вилица, за да не се надига при печене. Бадемовата смес се разпределя равномерно върху кората с помощта на шприц. Отгоре на няколко реда ветрилообразно се подреждат нектарините, като леко се застъпват. Плодовете и тестеният борд се мажат с масло и се поръсват със захар. Тартът се пече в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор до готовност – около 20 минути.
Все още няма коментари