Ягодите са неустоими за малки и големи със своя сочен вкус и сладък аромат. Освен това обаче са и изключително полезни. Те са пълни с витамин С, който е важен за високия имунитет и общото здраве. Всъщност една порция ягоди съдържа повече витамин С от портокал и подсигурява половината от дневните ви нужди. Доказано е, че силните антиоксиданти в ягодите предотвратяват развитието на очни болести, както и повишаването на холестерола.
Мус с кисело мляко
ПРОДУКТИ: 400 г цедено кисело мляко, 200 г извара, 200 г подсладено кондензирано мляко, 200 г ягоди, 100 г ореховки, 50 г захар, 10 г ванилова захар, 30 мл ликьор „Амарето“, кората от 1 портокал.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Ягодите се почистват и се режат на четири по дължина. Поръсват със захарта и амаретото и се оставят да се мариноват за 2-3 часа. Киселото мляко се разбърква с изварата, кондензираното мляко, настърганата портокалова кора и ваниловата захар. Кремът се разпределя в чаши, отгоре се поръсват плодовете и натрошените ореховки.
Торта
ПРОДУКТИ: 1 яйце, 50 г краве масло, 150 г захар, 200 мл мляко, 2 с. л. мед, 2 ч. л. сода, 400 г брашно. За крема: 200 г захар, 2 кисели млека, 2 ванилии, 100 г орехи, 300 г ягоди, мента за украса.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Киселото мляко за крема се слага да се отцеди. Към него се добавя захарта и се разбърква. Оставя се да се разтвори и кремът да стане еднороден. Добавя се ванилията. В дълбок съд се разбиват яйцето и захарта. Разтопява се маслото и също се добавя. Налива се и млякото. В сместа се слагат медът и содата. Загрява се на котлона и се бърка периодично, докато добие карамелен цвят. Сместа се отстранява от котлона и се изчаква да поизстине. Постепенно се добавя брашното. Сместа се изсипва върху набрашнена плот и се разбърква с останалото брашно. Разделя се на пет части. Разточват се тънки блатове и се пекат на 160 градуса за 5-7 минути.
Блатовете се изрязват след печене, за да са с еднаква форма. Подрежда се блат, крем и нарязани на тънко ягоди. Завършва се с крем и се украсява с ягоди, счукани орехи и листенца мента.
Баварски плодов крем
ПРОДУКТИ: 100 г захар, 4 кивита (+ за украса), 100 г ягоди (+ за украса), 200 г кисело мляко, 3 жълтъка, 150 мл прясно мляко, 1 с. л. желатин, 150 мл животинска сметана.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Кивитата се обелват, нарязват се на кубчета и се готвят с половината захар, докато омекнат. След това сместа се пюрира и се оставя да се охлади. Ягодите се почистват, намачкват се и се смесват с киселото мляко. Жълтъците се готвят на водна баня заедно с прясното мляко и останалата захар, като се бъркат непрекъснато, докато се получи плътен крем. След това съдът се дърпа от огъня. Желатинът се накисва в малко студена вода, разтопява се и се добавя към крема. Сипват се плодовите пюрета и разбитата сметана и се разбърква. Сместа се разпределя в чаши и се оставя за няколко часа в хладилник, да стегне. Гарнира се с ягоди и киви и се поднася.
Замразен тарт
ПРОДУКТИ: 500 г ягоди, 200 г захар, 200 мл животинска сметана, 1 с. л. сок от лимон. За тестото: 150 г брашно, 100 г краве масло (студено), 100 г орехи, 50 г кафява захар.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Брашното се смесва със захарта. Добавя се маслото и се претрива с пръсти, докато се получат трохи. Прибавят се накълцаните орехи и се разбърква. Сместа се сипва в квадратна форма (с размер от 24 см) с подвижно дъно и се притиска. Пече се 15-16 минути в загрята на 180 градуса фурна (с вентилатор), след което се охлажда. Ягодите се смесват със захарта и лимоновия сок. Пасират се и се прецеждат. Добавя се сметаната и се разбърква. Ягодовата смес се разпределя върху основата. Десертът се замразява за поне 12 часа, нарязва се и се сервира.
Все още няма коментари