Ако има плод, който всеки от нас ще бъде готов да изяде без излишни увещания, това определено е ягодата. Изключителният вкус далеч не е единственото предимство на ягодите. Минерали, витамини, фолиева киселина и кверцетин са само малка част от ползите за здравето на това изкушение. В ягодите има много витамини В и А. Само 100 грама ягоди могат да покрият дневната нужда от витамин С, който насърчава здравето.
Шведски кейк
ПРОДУКТИ: 2 яйца, 200 г захар, 150 г брашно, 150 г краве масло, 150 г бял шоколад, 100 г ягоди, 10 г ванилова захар, 1 щипка сол, кората от 1 лимон, пудра захар за поръсване.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Маслото се разтопява и се дърпа от огъня. Добавя се натрошеният шоколад и се разбърква, докато се разтопи. Яйцата се разбиват със захарта и ваниловата захар. В купа се разбъркват брашното и солта. Прибавят се разбитите яйца. Разбърква се. Сипва се и маслото с шоколада, прибавя се настърганата лимонова кора и пак се разбърква. Тестото се прехвърля в намазнена форма за кекс с подвижно дъно с диаметър 22-23 см. Пече се 15-17 минути в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор. Охлажда се и се сервира с ягоди и пудра захар.
Баварски крем
ПРОДУКТИ: 100 г захар, 4 кивита (+ за украса), 100 г ягоди (+ за украса), 200 г кисело мляко, 3 жълтъка, 150 мл прясно мляко, 1 с. л. желатин, 150 мл животинска сметана.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Кивитата се обелват, нарязват се на кубчета и се готвят с половината захар, докато омекнат. След това сместа се пюрира и се оставя да се охлади. Ягодите се почистват, намачкват се и се смесват с киселото мляко. Жълтъците се готвят на водна баня заедно с прясното мляко и останалата захар, като се бъркат непрекъснато, докато се получи плътен крем. След това съдът се дърпа от огъня. Желатинът се накисва в малко студена вода, разтопява се и се добавя към крема. Сипват се плодовите пюрета и разбитата сметана и се разбърква. Сместа се разпределя в чаши и се оставя за няколко часа в хладилник да стегне. Гарнира се с ягоди и киви и се поднася.
Тирамису
ПРОДУКТИ: 300 г „Маскарпоне“, 3 жълтъка, 3 с. л. мед, 1 пакет бишкоти, 300 г ягоди, 1 пакетче ванилия 200 мл прясно мляко, плодове за украсата.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Маскарпонето се смесва с жълтъците, меда, ванилията и настърганата лимонова кора, а за по-силен вкус може да се използва и сокът от лайма. Разбиват се до получаването на гладък крем. Ягодите се режат на половинки или четвъртинки. Добавят се. Кремът се разбърква внимателно. Бишкотите се топят изцяло в прясното мляко или само горната им част, която е със захар. Поставят се с по-кафеникавата част надолу и се редят плътно една до друга в тортена форма. Намазват се с плътен слой крем, отново се подрежда ред бишкоти, покрива се с останалия крем и се украсява с плодове. Сервира се, след като престои поне 1 час в хладилник.
Мъфини
ПРОДУКТИ: 1 1/2 ч. ч. брашно, 1 яйце, 1/2 ч. ч. захар, 1/3 ч. ч. течен шоколад, 3/4 ч. ч. прясно мляко, 1 ч. ч. пресни ягоди, 1/4 ч. ч. олио, 2 ч. л. бакпулвер, 1 ванилия, 1/2 ч. л. сол.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: В купа се смесват брашното, солта, бакпулверът, захарта и ванилията. В друга купа се смесват олиото, яйцето и млякото. Разбива се внимателно. Течните съставки се добавят към сухите и се разбърква внимателно, докато се получи хомогенна смес. Добавят се ягодите, разрязани на четири. Във форми за мъфини се поставят хартиени чашки и се сипва част от сместа. Отгоре се слага от шоколада и се покрива с останалата смес. Мъфините се пекат в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор за 25 минути.
Все още няма коментари