Един от най-големите църковни празници е Сирни заговезни. Поверието гласи, че на този ден небето и земята си прощават. Прощаваме си и ние, хората.Традицията повелява на всяка трапеза в този ден да има халва. Изборът по магазините е голям, но обичайно купешките халви са все пълни с консерванти, подобрители и оцветители, а вкусът на истинската домашна халва, приготвяна от бабите ни, е несравним.
Баница
ПРОДУКТИ: 12 фини точени кори, 350 г тахан халва, 120 г брашно, 120 г орехи, 200 мл газирана вода, 1 пакет бакпулвер, олио за намазване.За сиропа: 150 г захар, 1/2 лимон, 1 ванилия.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: От захарта, 200 мл вода и лимоновия сок се сварява сироп, който се ароматизира с ванилия и се охлажда. Орехите се смилат, халвата се натрошава. Брашното, газираната вода и бакпулверът се разбъркват добре. Към тях се добавят орехите и халвата. Три кори се намазват с олио и се поставят една върху друга. Отгоре се разпределя част от плънката и се навива руло. По същия начин се оформят и останалите кори и плънка. Рулата се поставят в плитка тава и се намазват с олио. Пекат се около 20 минути в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор. Изваждат се и се заливат със студения сироп. Оставят се за 4 часа, да се сиропират добре.
Бадемова
ПРОДУКТИ: 300 г захар, 100 мл вода, 250 г сусамов тахан, 75 г бадемово масло (тахан),125 г бланширани белени бадеми.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Форма с падащо дъно се покрива с хартия за печене. В купа се смесват таханът и бадемовото масло. В касерола се кипва водата заедно със захарта, докато достигне температура от 125 градуса. След това сиропът се сипва при тахановата смес и се бърка енергично до хомогенизиране. Добавят се и бадемите и сместа се сипва във формата. Прибира се в хладилник и се охлажда за 24 часа.
Тахан
ПРОДУКТИ: 200 г сусамов тахан, 100 г сухо мляко, 100 г пудра захар, шамфъстъци (по желание).
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Изсипете сухото мляко и пудрата захар в купа и разбъркайте добре. Добавете тахана, който трябва да е бил на стайна температура поне за 1 час. Разбъркайте много добре. Трябва да се получи консистенция на меко тесто. Тук е моментът да добавите ядките (по желание). Омесете всичко. Готовата тахан халва поставете в контейнер с капак. Охладете минимум за 1 час в хладилник. След това съхранявайте в хладилник.
Грис
ПРОДУКТИ: 1 и 1/2 ч. ч. грис, 1 ч. ч. захар, 90 г краве масло, 1 к. ч. смлени орехи.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Към захарта се добавят 2 ч. ч. вода и се сварява сироп. Грисът се запържва до златисто в маслото и се залива с врящия сироп постепенно. Вари се 4-5 минути при непрекъснато бъркане. Прибавят се орехите. Халвата се изсипва в подходящ съд и след като изстине, се нарязва или се оформя на малки топки с лъжичка.
Все още няма коментари