Народната певица Валя Балканска е ненадмината не само на сцената, но и в кулинарията. Родопският славей държи на традиционните български ястия, които приготвя по автентични рецепти, наследени от нейните баби. Шарен боб, пататник, родопска баница са само част от специалитетите ѝ.
Пататник
ПРОДУКТИ: 500 г картофи, 3 яйца, 150 г сирене, 200 г масло, 150 г брашно, 1 с. л. оцет, 1 с. л. олио, 1 ч. л. сол, джоджен.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Брашното, водата, оцетът, олиото и солта се смесват. Тестото започва да се меси. След като е готово, се разделя на две топки и всяка една започва да се точи. Едната кора се слага на дъното на тава, като краищата се оставят да излизат от съда. Картофите се белят и се рендосват. След това се прибавят яйцата, сиренето, джодженът и солта. Плънката се поставя върху първата кора. Втората кора захлупва първата и застъпва краищата на кората. После се изрязва периферията на корите с лъжица. Двете кори се загъват заедно 2-3 см. Горната остава отдолу, долната отгоре. Пататникът се пече в тиган около 20-30 минути и се обръща през няколко минути.
Шарен боб
ПРОДУКТИ: 300-400 г шарен фасул, 3 глави лук, 2 червени чушки, 200 г сланина, 4 домата, 1 ч. л. джоджен, сол и червен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Фасулът се начуква в дървена чутура (или хаванче), след което се измива около 15 пъти със студена вода, докато паднат люспите. След това фасулът се слага в дълбока тенджера с малко вода и след като кипне, се прецежда от пяната с помощта на решетъчна лъжица. През това време лукът се нарязва на ситно, а сланината се счуква, като се поръсва с червен пипер. Фасулът се долива с вода и се прибавят лукът и счуканата сланина. След като фасулът уври, се добавят нарязаните домати. Ястието се оставя да ври още 15 минути и накрая се слагат посочените подправки.
Клин
ПРОДУКТИ: 200-220 г брашно, 1-2 с. л. олио, 1/2 с. л. сол, 500 г ориз, 200 г сирене, 3 яйца, 1 к. ч. олио, 2 с. л. олио, краве масло.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: В брашното постепенно се наливат 100 мл вода, като се разбърква. Добавят се олиото и солта и се омесва меко и еластично тесто. Разточва се кора с диаметър, по-голям от диаметъра на тавата за печене. Оризът се сварява и се смесва със сиренето и яйцата. Разбърква се добре, посолява се и се добавят 2 с. л. олио. В тавичка се налива 1 к. ч. олио, загрява се и на дъното се слага втората кора. В нея се разпределя оризовата плънка и се добавя нарязаното на парченца масло. Оризът се покрива с краищата на кората подобно на пататника и се пече на котлона около 5 минути от всяка страна.
Торта крем карамел
ПРОДУКТИ: 1 яйце, 100 г захар, 100 мл прясно мляко, 100 мл растително масло, 1 ч. л. бакпулвер, 100 г брашно, 2 ч. л. какао. За крема: 800 мл прясно мляко, 5 яйца, 200 г захар, 1 ванилия. За карамела: 5 с. л. захар
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Приготвя се карамел, като тавичката се поставя на котлон или във фурна и в нея се разтопява захарта. Карамелът се разпределя по дъното и стените на съда и се оставя настрана, да изстине. (Използва се форма с диаметър 20-22 см. Моята беше 24 см и тортата стана малко по-ниска.) Кремът се приготвя, като яйцата се разбиват със захарта и се добавят ванилията и прясното мляко. Сместа се изсипва върху изстиналия карамел. Кексовото тесто се приготвя, като яйцето се разбива със захарта и се добавят млякото, олиото, бакпулверът, брашното и какаото. Кексовото тесто се изсипва на струйка, много внимателно, точно в средата на тавичката с крема. Тавата със сладкиша се поставя в друга тава, в която е налята топла вода, и се пече 50 минути на водна баня, в загрята на 180 градуса фурна (аз пекох точно толкова, но мисля, че може още малко). След като изстине, се оставя за 12 часа в хладилник заедно с водата. Преди сервиране се обръща върху поднос
Все още няма коментари