Сурова туршия
ПРОДУКТИ: 3 кг червени камби или червена капия, 1 глава карфиол, 1 кг моркови, 1 кг корнишони, 1/2 кг зелени домати, 1 глава целина с листата, 4-5 скилидки чесън. Саламура за 2 буркана по 3 л: 7 ч. ч. вода, 5 ч. ч. оцет, 1 ч. ч. сол, черен пипер на зърна, бахар, 7-8 лозови листа, 1 малък корен хрян.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Измийте, обелете и нарежете зеленчуците. На дъното на бурканите сложете по 1-2 измити и попарени лозови листа. Наредете плътно зеленчуците на пластове, сложете по няколко скилидки чесън, черен пипер и бахар. Пригответе саламура от водата и солта, оставете я да поври 10 минути, след което прибавете оцета. Кипнете саламурата отново и след като се охлади, я разпределете в двата буркана. Отгоре поставете останалите лозови листа. Затворете бурканите и ги съхранявайте на хладно място.
Пикантен патладжан
ПРОДУКТИ: 2 кг патладжани, 200 г чесън, 2 връзки магданоз, 350 мл оцет, 350 мл олио, сол.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Изберете здрави, месести, добре узрели патладжани. Измийте ги и ги нарежете на кръгове с дебелина 1 см. Посолете ги и ги оставете 1 час да пуснат горчивата вода. Запържете ги леко от двете страни и след като изстинат, ги наредете на пластове в буркани от 250 мл, като потапяте всяко парче в оцет. Слагайте ред патладжан, ред чесън, нарязан на филийки, сол, няколко зърна черен пипер и бахар и нарязан на ситно магданоз. Плътно напълнените буркани се заливат с олио. Стерилизирайте 5-6 минути.
Краставичките на Тодор Живков
Все още няма коментари