Едва ли има човек, който да не знае, че броколите са много полезни. Въпреки това у нас този зеленчук остава в сянката на своя най-близък роднина карфиола и на други представители на семейството си – зелето и ряпата. Причина за това е фактът, че броколите не присъстват в традиционната българска кухня. Интересно е обаче, че историята на този зеленчук започва съвсем наблизо – на територията на днешна Турция, където е култивиран за пръв път. На първо място съдържат големи количества вит. С, вит. К, бета-каротин, фолиева киселина и витамини от групата В (В1, В2, B3, B6). Богати са и на калций, желязо, магнезий, калий и цинк. С този състав те надминават не само всички свои роднини, но излизат на челните места сред всички полезни храни в света.
Баница
ПРОДУКТИ: 1 пакет точени кори, 1 глава броколи, 250 г кашкавал, 90 г краве масло, 2 яйца, 1/2 ч. л. кимион, сол на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Броколите се разделят на розички и се бланшират 2-3 минути в кипяща подсолена вода. Отцеждат се и се слагат в купа с ледено студена вода, за да спре процесът на готвене. Оставят се да се отцедят добре и се нарязват на ситно.
Кашкавалът се настъргва и се разбива с яйцата и счукания кимион. Получената смес се разбърква с броколите. Две точени кори се мажат с разтопено масло. Отгоре се разпределя част от плънката. Навива се руло, оформя се като охлюв и се поставя в центъра на тава за печене. По същия начин се правят останалите рула и се завиват около първото. Подредената баница се намазва с масло. Пече се около 30 минути в загрята на 190 градуса фурна с вентилатор
Пълнени картофи
ПРОДУКТИ: 4 големи картофа, 4 с. л. олио, 1 малка глава броколи, 200 г печурки, 2 червени чушки, 2 с. л. майонеза, 1 скилидка чесън, 1-2 стръка мащерка, 1 ч. л. мека горчица, 50 г кашкавал, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Картофите се измиват и се разполовяват по дължина. Намазват се с 2 с. л. олио, овкусяват се със сол и черен пипер и се пекат около 50 минути в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор. Броколите се накъсват на розички. Чушките се почистват и се режат на ивици. Гъбите се почистват и се режат на тънко. Зеленчуците се заливат с останалото олио, овкусяват се със сол и черен пипер и се пекат 10-15 минути в загрята на 180 градуса фурна. Изваждат се и се овкусяват с майонезата, разбъркана с горчицата, наситнената мащерка и стрития на паста чесън. Картофите се издълбават и се пълнят със зеленчуковата смес. Издълбаната част от картофите се смесва с настъргания кашкавал. Разбърква се и се разпределя отгоре. Пълнените картофи се запичат на горен реотан за около 7 минути и се поднасят.
Запеканка
ПРОДУКТИ: 6 картофа, 300 г броколи, 200 мл сметана, 200 г настърган кашкавал, 100 г настъргано сирене, мащерка, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Картофите се обелват, нарязват се на по-едри кубчета и се сваряват. Броколите се разделят на розички и се бланшират във вряща вода за 2-3 минути. Изваждат се и се поставят в купа, пълна с вода и лед. Сварените картофи се отцеждат и се слагат в намаслена тавичка. В нея се изсипват и бланшираните броколи. Слагат се настърганите сирена, подправките и сметаната и се разбърква добре. Ястието се пече около 20 минути в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор.
С пилешко
ПРОДУКТИ: 300 г пилешко филе, черен пипер на вкус,1 ч. л. вегета, 1/2 ч. л. къри, 3 с. л. зехтин, 100 г топено сирене, 200 мл сметана, 300 г картофи, 200 г броколи, сол на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Картофите се белят, режат се на кубчета и се сваряват в подсолена вода. Броколите се задушават в 1 с. л. от зехтина и малко вода. Останалият зехтин се загрява в тиган и се сипва нарязаното на кубчета месо, бърка се 3-4 минути и се добавят картофите, броколите, сметаната и топеното сирене. Овкусява се с кърито, вегетата и пипер. Всичко се сипва в тава и се запича за 4-5 минути на 200 градуса. Сервира се украсено с пресни подправки по желание.
Все още няма коментари