Ряпата е вкусен кореноплоден зеленчук, който съдържа ценни за здравето съставки. У нас често е пренебрегвана и се ползва предимно за салати, но всъщност е чудесна съставка за редица основни ястия. Ряпата е сред малкото кореноплодни зеленчуци, при които листата не отстъпват по хранителна стойност и съдържание на полезни вещества на плода. В плода и листата на ряпата се съдържа комбинация от витамини, микроелементи и рядко срещани биоактивни вещества, която укрепва чревното и сърдечното здраве, подпомага детоксикацията на тялото и дори действа противораково.
Крем супа
ПРОДУКТИ: 200 г ряпа, 200 г моркови, 300 г картофи, 150 мл прясно мляко, 1 кубче зеленчуков бульон, 150 г праз, 2 с. л. краве масло, 4 филии хляб, 1 с. л. „Пармезан“ на прах.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Морковите, ряпата и картофите се почистват, режат се на дребни кубчета и се варят около 15 минути в млякото и 800 мл вода с разтворения в нея зеленчуков бульон. Добавя се наситненият праз и се вари още 10 минути. Приготвят се кротони, като хлябът се реже на кубчета, които се запичат с маслото до златисто във фурна, загрята на 200 градуса. Докато са горещи, се ръсят с пармезана и се объркват добре, за да се ароматизират. Супата се поднася с кротоните.
Печена с подправки
ПРОДУКТИ: 600 г бяла ряпа, 50 мл зехтин, 40 мл бял балсамов оцет, 4 стръка мащерка, 2 с. л. лимонов сок, 2 с. л. мед, 1 ч. л. бял синап, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Ряпата се почиства и се реже на лодки. Подправя се със счукания синап, накълцаната мащерка, балсамовия оцет, меда, сока от лимон, зехтина, сол и черен пипер на вкус. Пече се около 20 минути в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор.
Кюфтенца със сос
ПРОДУКТИ: 600 г картофи (стари), 1 голяма черна ряпа (300 г), 2 глави лук, 3 яйца, 50 мл зехтин, 4 стръка мащерка, сол и черен пипер на вкус. За соса: 200 г заквасена сметана, 2 глави червено цвекло (печено), 1 скилидка чесън, 2 с. л. хрян (от буркан), сол на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Картофите се обелват и се варят в подсолена вода до полуготовност – трябва да останат твърди. Охлаждат се. Лукът се реже на полумесеци, посолява се и се запържва в 20 мл зехтин, докато стане карамелен. Картофите се настъргват на едро ренде, ряпата се обелва и също се настъргва. Смесват се с лука, яйцата, листенцата мащерка, сол и черен пипер на вкус. Разбърква се добре. В тиган с незалепващо покритие се загрява останалият зехтин. От сместа се оформят сплескани кюфтета и се пържат от двете страни до готовност.
Цвеклото се обелва и се смила с хряна, заквасената сметана, чесъна и сол на вкус. Кюфтетата се поднасят със соса от цвекло.
С ориз
ПРОДУКТИ: 3 корена пащърнак, 1 малка глава целина, 1 глава алабаш, 4 моркова, 1 бяла ряпа, 1 с. л. сироп от нар, 200 г ориз, 600 мл прясно мляко, 60 мл олио, 1 връзка копър, 1 с. л. кориандър на зърна, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Всички зеленчуци се обелват и се нарязват на кубчета. В хаванче се счукват зърната кориандър и се запържват за кратко в тенджера с нагорещеното олио. Прибавят се зеленчуците и се оставят за около 10 минути на огъня, като периодично се разбъркват. Овкусяват се със сол и черен пипер, разбъркват се, слага се оризът и леко се запържва. Сипват се сиропът от нар, прясното мляко и същото количество вода. След около 20 минути ястието се дърпа от огъня и се овкусява с наситнен копър.
Все още няма коментари