Новогодишната трапеза е добре да бъде пищна и отрупана, за да може цялата следваща година да ни върви по този начин – да има изобилие. Задължително на масата трябва да присъстват месо, чесън, жито, мед, орехи, различни видове ядки, вино и шампанско, цитрусови плодове. В средата на празничната трапеза трябва да се постави борова клонка. Разбира се, на централно място трябва да бъде и баницата с късмети.
Салата венец
ПРОДУКТИ: 10 чери домата, 1 краставица, 1 глава червен лук, 1/2 ч. ч. орехи, 1 нар, 1 маруля, 200 г бейби моцарела, сол на вкус, ябълков оцет на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Първо извадете от нара семките в една чиния. Нарежете краставицата на кубчета, доматите на половинки, а червения лук – на шайби. Накъсайте моцарелата и измитата маруля. В голяма кръгла чиния подредете първо марулята във формата на венец, върху нея – краставицата, доматите, моцарелата и лука. Запечете орехите на сух тиган, охладете и поръсете отгоре. Овкусете салатата с ябълков оцет и сол на вкус.
Богата капама
ПРОДУКТИ: 500 г пилешко месо от бутчета (без кост), 500 г телешки джолан (без кост), 500 г свински гърди (без кост), 500 г кървавица, 300 г сланина, 100 г ориз (бисерен), 200 мл червено вино, 1 средно голяма кисела зелка, 1 дафинов лист, 4 с. л. олио, 1 с. л. червен пипер, 1-2 ч. л. див кимион, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Свинските гърди, телешкият джолан и пилешкото месо се нарязват на едри парчета. Овкусяват се със сол и черен пипер и се запържват в олиото. Зелето се реже на ивици и се разбърква с ориза, червения пипер, кимиона и дафиновия лист. Сланината се реже на много тънки филийки. Дъното и стените на гювеча се покриват с резени сланина. Слага се 1/3 от зелето, половината месо, пак 1/3 от зелето, останалото месо и останалото зеле. Отгоре като кравай се завива кървавицата. Налива се виното и ако е нужно, малко зелев сок. Похлупва се. Гювечът се слага в студена фурна. След това фурната се включва на 220 градуса. След около 30 минути температурата се намалява на 140 градуса и капамата се готви така на слаб огън около 5 часа.
Теглена баница
ПРОДУКТИ: 1 кг брашно, 1 яйце, 1 с. л. оцет, 20 мл олио, 1 ч. л. сол, топла вода. За плънката: 5 яйца, 400 г сирене.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Замесва се меко тесто (като се слага вода, колкото поеме) и се оставя да почине. От тестото се откъсват еднакви по големина парчета (колкото топки за тенис) и се оставят върху намазнена повърхност, за да се отпуснат. През това време се приготвя плънката – в случая я правим от яйца и сирене, но може да е и с праз, тиква или кайма (с каквото решите). Вземате една топка тесто, сплесквате я с ръце и започвате да я разтягате, като я въртите бързо за краищата. Слага се на плота и тегленето продължава по цялата окръжност, докато се получи тънка и прозрачна кора. Слагате плънка и навивате кората. Ако искате кората да не е суха и прекалено дебела, преди да я навиете, отрежете краищата ѝ. Така ще съберете тесто поне за още две кори. Накрая намазвате баницата с олио и я печете на 180 градуса.
Кралска бисквитена торта
ПРОДУКТИ: 400 г черен шоколад, 300 г чаени бисквити, 90 г краве масло, 150 г мед, 100 г сушени череши, 140 г бадеми, печени със сол, 30 мл портокалов ликьор, 1 есенция ванилия.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Шоколадът и маслото се разтопяват на водна баня или в микровълновата фурна. Разбъркват се. Бисквитите се натрошават едро в голяма купа. Към шоколада се сипва медът, разбърква се до хомогенна смес. Шоколадовата смес се полива върху бисквитите, прибавят се натрошените бадеми, сушените череши, предварително накиснати в портокалов ликьор, и есенцията ванилия. Получената смес се изсипва във форма с регулиращи се стени (20 см), на дъното на която има пергаментова хартия. Оставя се в хладилник за 2 часа да стегне.
Все още няма коментари