Ястията, поднесени на трапезата на Бъдни вечер, имат за цел не само да заситят, но и да донесат плодородие и късмет през цялата следваща година. Броят им трябва да бъде нечетен, а най-добре 7 или 9, които са сакрални числа. Ако все пак се чудите кой вариант да изберете, имайте предвид, че колкото по-отрупана е трапезата, толкова по-голямо изобилие ще бъде осигурено за идващата година. Задължително на масата трябва да има храни, които набъбват, за да набъбва както тях богатството и плодородието. Не забравяйте също така чесъна, който предпазва от зло и болести, както и меда, който е пожелание за сладък живот.
Зелеви сарми с праз
ПРОДУКТИ: 1 кг кисело зеле (листа), 200 г булгур (с варене), 500 мл зелев сок, 60 мл олио, 6 сушени червени чушки, 4 скилидки чесън от туршия, 4 стръка праз, 1/2 връзка магданоз, 1 с. л. доматен концентрат, 1 с. л. червен пипер, 1 ч. л. сух джоджен.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Чушките се попарват в кипяща вода, за да омекнат, след това се накълцват. Празът и чесънът се наситняват и се запържват в половината олио. Добавят се доматеният концентрат, наситненият магданоз, 1/2 с. л. червен пипер, джодженът, чушките и булгурът. Налива се половината зелев сок и плънката се готви, докато булгурът поеме течността. От зелевите листа и плънката се свиват малки сарми, които се подреждат в плитък съд с капак. Наливат се останалите зелев сок и олио и се поръсва с останалия червен пипер. Сармите се готвят на тих огън, докато течността се изпари. След това капакът се маха и ястието се запича за 15-20 минути в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор. Сервира се.
Соден селски хляб
ПРОДУКТИ: 4 ч. ч. брашно, 1 1/2 ч. л. сода бикарбонат, 1 ч. л. сол, 2 ч. ч. кисело мляко.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Πресявaмe бpaшнoтo зaeднo cъc coлтa и coдaтa. Cипвaмe в нeгo ĸиceлoтo мляĸo и c вилицa нaмaчĸвaмe, дoĸaтo ce пoлyчи гpyбo тecтo. Прехвърляме тecтoтo нa плoтa и гo дooмecваме c мaлĸo бpaшнo, ĸoлĸoтo дa се cъбepe нa тoпĸa. Cлaгaмe го в тaвa c xapтия зa пeчeнe на дъното, оформяме го като хляб и c нoж пpaвим диaгoнaлни проpeзи oтгope. Печем в пpeдвapитeлнo зaгpятa нa 200 градуса фypнa зa oĸoлo 40 минути. Охлаждаме хляба въpxy peшeтĸa, пpeди дa гo paзpeжeм.
Бобени кюфтета
ПРОДУКТИ: 250 г белен бял боб, 3 малки моркова, 2 скилидки чесън, 1 връзка пресен лук, 4 стръка мащерка, 3 филии хляб (100 г), 1 и 1/2 ч. л. кимион, 2 с. л. зехтин + за намазване, сол и черен пипер на вкуc.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Бобът се залива с вода, добавят се 2 стръка от мащерката и се готви 45 минути или докато се разкашка. Морковите се обелват, настъргват се на едро ренде и се запържват в зехтина, докато омекнат. Добавя се наситненият пресен лук и се запържва за кратко. Бобът се отцежда и мащерката се отстранява. Хлябът се смила в блендер. Запържените зеленчуци, скилидките чесън, хлябът, кимионът и листенцата от останалата мащерка се добавят към пюрето от боб, разбърква се добре и се подправя със сол и черен пипер. Оформят се сплескани големи кюфтета и се слагат в тава върху намазана със зехтин пергаментова хартия. Кюфтетата също се поливат с малко зехтин и се пекат в предварително загрята на 200 градуса фурна до готовност – около 15 минути.
Пълнени чушки с леща
ПРОДУКТИ: 12-14 сушени червени чушки, 250 г леща,1 стрък праз, 2 моркова, 50 г сушени домати, 1 дафинов лист, 100 г глава целина, 1 ч. л. джоджен, 1 връзка магданоз, 60 мл зехтин, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Сушените чушки се заливат с вряла вода и се оставят да омекнат. Лещата се сварява в около един литър студена вода заедно с дафиновия лист. Отцежда се, а дафиновият лист се отстранява. Наситнените праз, целина и моркови се задушават в зехтина и около 100 мл вода.Когато зеленчуците омекнат, се дърпат от огъня, към тях се слага лещата, сипват се и накълцаните сушени домати и се овкусява с джоджена, сол и черен пипер. Накрая се поръсва с наситнен магданоз и сушените чушки се пълнят с тази смес. Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30 минути.
Все още няма коментари