Карфиолът е изключително здравословен зеленчук с редица благоприятни действия за здравето. Той е с много ниско съдържание на калории, но с високо съдържание на витамини. Истината е, че той съдържа почти всички витамини и минерали, от които се нуждае тялото ни всеки ден. Повечето хора го използват предимно като основна съставка на туршиите, но всъщност с него могат да се приготвят редица ястия.
Кюфтета
ПРОДУКТИ: 1 глава карфиол (около 1,4 кг), 4 с. л. брашно, 2 скилидки чесън, 2 яйца (размер L), 150 г краве сирене, 1 връзка магданоз, сол и черен пипер на вкус, олио за пържене.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Карфиолът се разделя на малки розички, които се готвят на пара, докато омекнат. Потапят се в ледено студена вода, след това се отцеждат хубаво. Карфиолът се нарязва на ситно, смесва се с натрошеното сирене, накълцания чесън и ситно нарязания магданоз. Прибавят се яйцата, брашното, сол и пипер на вкус. Трябва да се получи гъста смес, ако е необходимо, се добавя още брашно. Оформят се кюфтета с помщта на ринг, които се пържат в тиган със сгорещеното олио. След това се поставят върху кухненска салфетка
Мусака
ПРОДУКТИ: 600 г кайма, 1 кг карфиол, 1 морков, 1 червена чушка, 1 зелена чушка, 1 глава лук, 2 скилидки чесън, 1 ч. ч. бульон, 1 с. л. доматен концентрат, 80 мл зехтин, 1 ч. л. чубрица, сол и черен пипер на вкус. За заливката: 400 г кисело мляко, 2 яйца, 1 с. л. брашно.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Карфиолът се накъсва на розички и се бланшира в подсолена вода за 2-3 минути. След това се шокира в ледена вода и се нарязва. Лукът, зелената и червената чушка, морковът и чесънът се нарязват на ситно и се запържват в зехтина. Добавя се каймата, запържва се добре и се слагат доматеният концентрат, чубрицата и телешкият бульон. Оставя се на котлона, докато кипне. Свареният карфиол се разбърква с каймата, прехвърля се в тава и се пече в загрята на 200 градуса фурна за около 40 минути. Продуктите за заливката се разбъркват с телена бъркалка. Мусаката се залива и се запича за още 10 минути или докато се зачерви.
Супа
ПРОДУКТИ: 1 малка глава карфиол, 8 печени червени чушки, 800 мл пилешки бульон, 60 мл зехтин, 1 глава лук, 2 скилидки чесън, 2 стръка мащерка, 1 ч. л. пушен червен пипер, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Карфиолът се разделя на малки розички. Чушките се нарязват на едро. Лукът и чесънът се наситняват и се запържват в сгорещения зехтин, докато омекнат. Прибавят се листенцата мащерка и карфиолът, запържват се за кратко. Слагат се чушките, пушеният пипер, бульонът, посолява се и се вари 20 минути на слаб огън.Супата се пасира.
Печени шницели
ПРОДУКТИ:1 голяма глава карфиол, 2 яйца, 1/2 ч. ч. настърган кашкавал,2 с. л. зехтин, 3 скилидки чесън, 2 с. л. сух босилек, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Карфиолът се измива и се настъргва. Посолява се и се оставя за 20 минути. Слага се в кърпа (или марля) и се изстисква от водата. Добавят се яйцата, кашкавалът, зехтинът, босилекът, смленият чесън, сол и черен пипер на вкус. Разбърква се до получаване на хомогенна смес, от която се оформят 6 шницела и се подреждат в тава, застлана с хартия за печене. Пекат се около 30-40 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна. Поднасят се със сос по желание.
София 10°
Видин 12°
Враца 12°
Русе 13°
Варна 35°
Бургас 32°
Пловдив 37°
Все още няма коментари