Певицата Камелия Воче е изкусна кулинарка и през годините е печелила редица пъти готварския формат „Черешката на тортата“ със своите авторски рецепти. В новия сезон на „Хелс Китчън“ тя е част от звездния отбор и успява да впечатли с умения и знания дори взискателния шеф Виктор Ангелов. Камелия дълги години е живяла в Италия и някои от любимите си специалитети се е научила да приготвя именно там.
Сицилиански банички
ПРОДУКТИ: 500 г сушени смокини или други сушени плодове по избор, 70 г бадеми, 70 г орехи, 70 г стафиди, мед на вкус, канела на вкус, 2 жълтъка. За тестото: 500 г брашно, 1 пакетче суха мая.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Брашното се смесва с маята и се добавя вода до получаването на меко тесто. Оставя се на стайна температура за няколко часа да втаса. Наситнените смокини се смесват с натрошените бадеми, орехи и стафидите. Добавя се канела на вкус и малко мед. На водна баня при ниска температура сместа се бърка, докато стане хомогенна. Оставя се да се охлади. През това време се разточва тестото на ленти, широки около 5 см и дебели около половин см. Охладената плънка се оформя като руло и се поставя по средата на тестената лента. Оформя се на руло. Рулото се реже на парчета от около 16 см и се оформят като гевречета. Внимателно се надупчват с вилица или се правят леки разрези с нож. Намазват се с разбит жълтък. Пекат се в загрята фурна на 150 градуса до златисто.
Патешко с портокали
ПРОДУКТИ: 1 кг патешко месо, 3 портокала, 50 г масло, 2-3 с. л. пшенично нишесте, 3 с. л. бяло вино, 1/2 к. ч. телешки бульон, 1 ч. ч. портокалов ликьор.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Патешкото се нарязва на филии, посолява се и се изпържва за 3-4 минути в загрятото масло до златисто. След като стане златисто, се намалява котлонът и се слага капак да се задуши за около 20 минути заедно с виното. С много остър нож се филетират портокалите, като сокът се запазва. Слагат се в ликьора. Нишестето се разтваря в малко бульон и заедно с бульона се добавя при патицата. Оставя се да ври, докато се редуцира на 2/3. Разбърква се често, за да не загори. След като патицата е готова, се добавят портокалите.
Мързелива палачинка
ПРОДУКТИ: 40 г масло, 3 яйца, щипка сол, 1 ч. ч. прясно мляко, 1 ч. ч. брашно, 1 ванилия. За декорация – 50 г бадеми, 50 г течен шоколад, топка сладолед.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Маслото се разтапя в подходяща правоъгълна тава. През това време яйцата се разбиват с щипка сол, млякото, брашното и ванилията. Сместа се сипва в тавата с маслото и се пече на 200 градуса, докато се зачерви. Палачинката се вади и се намазва още топла с течен шоколад по желание. Навива се на руло и отгоре се поръсва с бадеми, декорира се с топка сладолед.
Солена торта
ПРОДУКТИ: 300 г брашно, 120 г масло, щипка сол, 3 жълтъка. За плънката: 400 г броколи, 2 луковици копър, 40 г бекон, 3 яйца, 200 г течна сметана, 30 г царевично нишесте, 60 г настърган кашкавал, сол и черен пипер.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Брашното се изсипва в голяма купа. Прави се кладенче и в него се слага щипка сол и маслото, нарязано на кубчета. Замесва се тесто на трохи, като се претрива през пръсти. Добавят се 3 жълтъка, предварително разбити с около 70-75 мл студена вода. Меси се енергично, след което се увива в прозрачно фолио и се оставя за 2 часа в хладилник. Броколито се разчупва на розички, луковиците копър се режат на филийки. Кипват се поотделно в солена вода. Когато са готови, се прецеждат. Беконът се задушава в малко зехтин, добавят се сварените зеленчуци и се овкусява с черен пипер. Разбиват се 3 яйца заедно със сметаната, нишестето, кашкавала, сол и черен пипер. Охладеното тесто се разточва и се слага в намаслена форма за печене. Надупчва се с вилица и крайчетата, висящи извън тавата, се подрязват. Плънката се изсипва и се пече на 180 градуса за около 50 минути.
Все още няма коментари