Гениалните български писатели от миналия век са обичали простата, но вкусна храна. Всеки от тях е имал своите предпочитания, а някои са били не просто гурмани, а и добри кулинари. Пенчо Славейков например обичал да готви и през годините събирал ценни рецепти от всички краища на света. Вазов имал афинитет най-вече към сладкишите, а Йордан Йовков предпочитал гозбите от Добруджа.
Рибената чорба на Петко Славейков
ПРОДУКТИ: 600 г лаврак, 3 глави червен лук, 1/2 връзка магданоз, 1/2 връзка джоджен, 1/3 връзка девесил, 1 люта чушка, 20 яйца, 1 ч. ч. рибен бульон, 300 мл винен оцет, 60 мл зехтин, сокът от 5 лимона, 1 щипка шафран, канела за поръсване, девесил за поръсване.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Рибата се почиства и се измива. Осолява се и се оставя в тава. Лукът се нарязва на ситно и се запържва в зехтина. Добавя се наситнената и почистена от семките люта чушка. След 1-2 минути се слагат нарязаните на ситно билки – магданозът, джодженът и девесилът. Разбърква се и се налива оцетът. Вари се, докато лукът омекне. След това бульонът се прецежда. Сипва се в тенджера, слага се рибата, налива се рибеният бульон и се вари до готовност на рибата. После рибата се изважда и се обезкостява. Бульонът се прецежда през фина цедка. Месото от рибата се подрежда в чинии. Шафранът се накисва в малко вода. Жълтъците на яйцата се отделят и се разбиват. Към тях се добавя на тънка струйка от прецедения бульон. Съдът се слага за кратко на котлона. Към яйчената смес се слагат сокът от лимоните и шафранът. Разбърква се добре. Рибата се залива със соса и се оставя да се охлади леко. Поднася се поръсена с канела и девесил.
Бадемовата торта на Вазов
ПРОДУКТИ:10 яйца, 450 г пудра захар, 250 г белени бадеми, 250 г лешници, 100 г черен шоколад (85%), 100 г конфитюр от кайсии, 50 г чаени бисквити, 50 г краве масло, 1 пакетче ванилия, 1 ч. л. какао, сокът от 1/2 лимон.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Жълтъците се отделят от белтъците и се разбиват с 250 г пудра захар на бял, пухкав крем. Добавят се смлените лешници, какаото и ванилията. Сместа се изсипва във форма за торта с диаметър 22 см, застлана с пергаментова хартия. Белтъците се разбиват на сняг с останалите 200 г пудра захар, така че да се получат върхове. Добавят се лимоновият сок, смлените бадеми и натрошените бисквити. Сместа се изсипва във формата, върху жълтъчената смес. Тортата се пече около 50-60 минути в загрята на 170 градуса фурна с вентилатор. Проверява се дали е изпечена с клечка за зъби. Охлажда се. Кайсиевият конфитюр се загрява и с него се намазва тортата. Шоколадът и маслото се разтопяват на водна баня и с тях се залива тортата. Охлажда се.
Сармите на Багряна
ПРОДУКТИ: 1 глава лук, 1 шепа сухи манатарки, 5-6 с. л. олио за пържене, 250 г ориз (перлен или бисерен), 1 с. л. нарязан копър, 2-3 с. л. олио, лозови листа.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Манатарките се заливат с вода, за да омекнат. Лукът се нарязва на дребно и се запържва в олиото, докато промени цвета си и омекне. Оризът се добавя към запържения лук. Когато стане стъклен, се налива 1 ч. ч. вода или саламурата от буркана на лозовите листа. (Отношението на ориза и водата в плънката на сармите е 1:1.) Изчаква се 10 минути и след като оризът набъбне, тиганът се сваля от огъня. Прибавят се манатарките и ситно нарязаният копър, посолява се и се разбърква. С това количество от готовата плънка се завиват около 15 сарми. Сармите се подреждат в глинен съд, заливат се с вода, добавят се малко олио и сол и се захлупват с чиния. Пекат се 30 минути във фурна при умерена температура (около 180 градуса).
Печеното пиле по селски на Йовков
ПРОДУКТИ: 1 пиле, 400 мл пилешки бульон, 400 г червени домати, 200 г пилешки дробчета, 100 г бекон (на ленти), 100 г краве масло, 5-6 скилидки чесън, 3 люти чушки, 2 връзки пресен лук, 1 връзка джоджен, 1/2 ч. л. червен пипер, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Чушките се изпичат, обелват се и се накълцват. Дробчетата се почистват и се нарязват на ситно. Доматите се нарязват на дребни кубчета, а лукът, чесънът и джодженът се наситняват. Беконът се реже на малки кубчета и се запържва в 60 г масло. Прибавят се дробчетата. Когато и те се позапържат, се слагат доматите, лукът и чесънът. Задушава се под капак около 5 минути и се прибавят чушките и джодженът. Налива се бульонът и сосът се готви на тих огън, докато остане на мазнина. Пилето се разрязва през гръбнака и се разтваря като пеперуда. Намазва се от двете страни с останалото масло, овкусява се със сол, черен и червен пипер и се пече на скара върху умерена жар, под капак, като се притиска с нещо тежко, за да се изпече равномерно. Поднася се със соса.