Пъпешът е сред любимите аромати и вкусове на лятото. Има над 500 сорта, познати в Европа. Той е сред плодовете, които осигуряват редица антиоксиданти, фитонутриенти и електролити, за които е доказано, че имат множество ползи за здравето. Интересен факт е, че семената от пъпеша също осигуряват важни омега3 мастни киселини и всъщност са годни за консумация.
Мляко с ориз
ПРОДУКТИ: 800 мл прясно мляко, 150 г бисерен ориз, 160 г захар, 400 г пъпеш (почистен), 50 г бланширани бадеми, 1 ванилия.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Оризът се залива с вода, колкото да го покрие и се вари около 5 минути. Налива се млякото. Сипват се около 80 г захар и се готви до готовност на ориза. Пъпешът се пюрира. След това се готви с останалата захар, докато сместа се сгъсти – около 30 минути. Сипва се към ориза и се разбърква. Добавят се смлените бадеми. Накрая се слага ванилията и отново се разбърква. Десертът се разпределя в чаши и се охлажда.
Мус
ПРОДУКТИ: 900 г пъпеш, 150 г захар, 40 г мед, 10 г ванилова захар, 300 мл животинска сметана, 40 мл портокалов ликьор, 1 пакетче желатин, кората от 1 лайм.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Пъпешът се почиства, 200 г от него се заделят, а останалият се нарязва на кубчета и се пюрира.
Желатинът се накисва в портокаловия ликьор, за да набъбне, след това се разтопява в микровълнова фурна. Сметаната се разбива със захарта и бурбонската ванилова захар, докато стане пухкава. Пюрето от пъпеш се разбърква със загретия в микровълновата фурна желатин, постепенно се добавя и сметаната. Кремът се разпределя в чаши за сервиране. Оставя се в хладилник за 4 часа, за да стегне добре. Заделеният пъпеш се наряза на много малки кубчета, смесва се с меда и настърганата кора от лайм. Всяка порция крем се гарнира с медения пъпеш и се поднася.
Крем карамел
ПРОДУКТИ: 800 г пъпеш, 300 мл прясно мляко, 200 г захар, 1 шушулка ванилия, 6 яйца.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Половината захар се загрява, докато се карамелизира. Готовият карамел се разпределя във формички за крем карамел. Пъпешът се почиства, нарязва се на кубчета и се пюрира. След това се кипва заедно с останалата захар и ванилията. След това съдът се дърпа от огъня и шушулката ванилия се отстранява. 3 яйца и 3 жълтъка се разбиват с телена бъркалка. Прибавя се прясното мляко и се разбърква. Налива се пъпешовото пюре, като се прецежда. Сместа се разпределя във формичките за крем карамел, които се нареждат в тава. Налива се гореща вода до половината на формите и кремът се пече 30 минути в загрята на 180 градуса фурна без вентилатор.
Паниран
ПРОДУКТИ: 700 г пъпеш, 4 с. л. счукани орехи, 2 с. л. мед, 2 яйца, 300 мл олио за пържене, 200 мл сладкарска сметана, 2 с. л. кафява захар, 1/2 пакетче ванилия.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Пъпешът се обелва, почиства се от семките и се реже на лодки. Орехите се начукват. Парчетата пъпеш се овалват първо в орехите, после в меда и накрая в разбитите яйца. Ако е нужно, може да се използва брашно преди яйцето, за да залепне добре панировката. Пъпешът се пържи в сгорещената мазнина до златисто. Оставя се внимателно върху хартия за печене да изстине леко. Захарта се карамелизира и се сипва сметаната, бърка се с дървена бъркалка на слаб огън, докато поеме сметаната и се получи гъст сос. Накрая се добавя ванилията. Десертът се поднася, залят с 1–2 с. л. от охладения сос.
Все още няма коментари