Шишчетата са традиционно ястие от балканската, руската и азиатската кухня, приготвено от нарязано на късове различни видове месо и накълцани зеленчуци. Приготвянето на месо по тази технология е може би най-старият начин за печене на месо върху жив огън в историята на човечеството. Макар да ни се струва просто за изпълнение, всъщност си има тънкости. В основата на всяко сочно и вкусно шишче са две неща – марината и нареждането на месото, което никога не бива да бъде твърде сбито.
По грузински
ПРОДУКТИ: 1,2 кг свинска плешка, 2 глави червен лук, 3 дафинови листа, 2 с. л. заквасена сметана, 2 с. л. бял винен оцет, 1 ч. л. черен пипер на зърна, сол на вкус, питки за дюнер.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Месото се нарязва на големи кубчета. Едната глава лук се реже на полумесеци и се слага в купата при месото. Прибавят се зърната черен пипер, дафиновите листа, сметаната, оцетът, сол на вкус и се разбъркват. Месото се оставя за една нощ в хладилник, да се маринова. След това се нанизва на шишове и се готви на скара или барбекю до готовност. Гарнира се с останалия лук, нарязан на шайби, и с парчета хляб.
С телешко и картофки
ПРОДУКТИ: 400 г телешко бонфиле (почистено), 300 г дребни пресни картофи, 200-300 г чери домати, 2 малки тиквички, 1 глава червен лук, сол на вкус, зехтин за мазане.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Картофите се измиват добре и се сваряват в подсолена вода. Лукът се реже на едри парчета, а тиквичките – на дебели шайби. Месото се нарязва на кубчета. Така подготвените продукти и чери доматите се нанизват на шишчета. Намазват се със зехтин. Шишчетата се пекат върху добре сгорещена плоча – по 2-3 минути от всяка страна.
Крехки пилешки
ПРОДУКТИ: 600 г пилешко месо от бут, 150 г бекон (цяло парче), 2 моркова, 200 г пресни картофи, 100 г лук, 1 с. л. червен винен оцет, 1/2 с. л. царевично нишесте, 1 с. л. захар, 8 малки гъби, 1 с. л. зехтин, сол и черен пипер на вкус. За маринатата: 2 скилидки чесън, 1 глава лук, 2 с. л. масло, 2 стръка мащерка, 3 дафинови листа, 500 мл червено вино.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Маринатата се приготвя, като наситнените лук и чесън се запържват в маслото. Налива се виното. Добавят се дафиновите листа и мащерката, готви се 10 минути и се охлажда. Пилешкото месо и беконът се нарязват на кубчета, заливат се с 300 мл от маринатата и се оставят да престоят 1-2 часа. Картофите, морковите и дребният лук се бланшират за кратко в подсолена вряща вода и се охлаждат в студена вода. Приготвя се сос, като останалата марината се загрява, добавят се захарта, оцетът и нишестето, разтворено в малко вода, и се овкусява със сол и черен пипер. На малко шишче се редят месо, картоф, бекон, морков, месо, лук, бекон и гъба. Готвят се на тиган със зехтина. Сервират се със соса.
Агнешки с билки
ПРОДУКТИ: 1 агнешка плешка, 1/2 ч. л. червен пипер, 1/2 ч. л. сух розмарин, 1 ч. л. сол, 1 ч. л. сух джоджен, 1-2 с. л. пресен девесил, 3-4 с. л. олио, 1 к. ч. червено вино, 1 стрък чесън, 3 стръка лук, бял пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Месото се нарязва на малки парчета, лукът и чесънът – на колелца. Поставят се в купа и се поливат с олиото. Месото се подправя с джоджен, розмарин, сол, черен пипер, червен пипер и девесил, залива се с червеното вино и хубаво се разбърква. Оставя се да отлежи в маринатата 10-12 часа. Маринованото месо се нанизва на шишчета. Шишчетата се изпичат на барбекю или грил тиган, като периодично се обръщат и се мажат с маринатата.
Все още няма коментари