Камелия Тодорова смята готвенето за най-добрия начин да се разтовари. Освен това като човек на изкуството джаз примата приема забъркването на вкусни манджи като предизвикателство към въображението си. Обича да измисля нови рецепти и да експериментира. Рибата ѝ е любим продукт, но готви и не малко супи. Задължително условие в кухнята ѝ е да присъстват много подправки.
Сьомга на тиган
ПРОДУКТИ: 4 филета от риба сьомга (по 220 г), 600 г спанак, 600 г картофи, чесън, червен пипер, пресен магданоз, пресен босилек, вегета, 1 лимон, зехтин.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Слага се съвсем тънък слой от зехтин на дъното на тигана и се поставят парчетата от сьомга. Поръсват се със сол и червен пипер. Тънки резенчета лимон и нарязан на филийки чесън се поставят върху рибените парчета и тиганът се захлупва. На слаб котлон се задушава около 15-20 мин. В тиган, намазан със зехтин, се прибавя добре измит спанак на цели листа, като се разбърква непрекъснато. След запържването му котлонът се гаси и тиганът се захлупва, за да може спанакът добре да се задуши за около 3-4 минути. След това се подправя с малко вегета, сол, черен пипер. Добре измити, картофите се нарязват на едри парчета и се сваряват. Когато картофите са готови, се изсипват в разтопено масло и се поръсват с нарязания пресен магданоз и босилек.
Рибата се сервира със задушен пресен спанак и варени картофи.
Жулиен с гъби
ПРОДУКТИ: 400 г печурки, 100-120 г кашкавал, 100 мл готварска сметана, 30 г масло, 1/2 глава лук (30 г), сол на вкус, 4-5 стръка магданоз, 1 с. л. брашно, 1 щипка индийско орехче, червен пипер на вкус, черен пипер на вкус, сол на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Гъбите се нарязват на жулиени, лукът – на ситно. Запържват се в предварително загрятото масло на силен огън за 5-8 минути (до златисто). Брашното се размива със сметаната, посолява се и се налива в гъбите. Поръсва се с черен пипер и индийско орехче. Гъбите се разпределят в малки купички, отгоре се слагат кубчета кашкавал, поръсва се с червен пипер. Пече се на горен реотан в предварително загрята на 200-220 градуса фурна около 10 минути (докато се зачерви кашкавалът). Щом са готови, се поръсват с наситнен магданоз.
Соден хляб
ПРОДУКТИ: 1 кофичка кисело мляко, 1 ч. л. сода за хляб, 1 с. л. олио, 1 яйце, 1 кг брашно без 1/2 ч. ч., 1 равна ч. л. сол.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Изсипваме брашното в намазнена с олио тава. Правим кладенче и слагаме яйцето, солта и олиото. Добавяме постепенно с лъжица киселото мляко с погасената в него сода. Замесваме тестото върху набрашнена повърхност, докато се оформи добре. Удряме го в плота точно 20 пъти. Разточваме го леко с точилка и прехвърляме в тава за печене. По желание украсяваме с помощта на вилица. Намазваме хляба с малко вода с разтворената в нея 1/2 ч. л. сода и печем на 180 градуса. След това пак намазваме с вода и го задушаваме в две кърпи.
Все още няма коментари