Деликатно кисели и ароматни, дюлите заемат видно място в редица ястия от цял свят. Срещат се в кухнята на Близкия изток, Северна Америка, Средиземноморието и Латинска Америка. Вкусът и ароматът им са почти тропически, но въпреки това са често подценявани у нас. Те са богат източник на витамини и минерали и са считани за природен лек срещу куп инфекции и възпаления в тялото.
Сладка баница
ПРОДУКТИ: 1 пакет точени кори, печени на сач, 3-4 дюли, 1 ч. ч. жито (грухана пшеница), 1/2 ч. ч. счукани орехи, 50 г захар, 1/2 ч. ч. мед, 2 ванилии, 1 ч. л. канела, 3 ч. ч. студена вода. За сиропа: 100 г захар, сокът и кората от 1/2 лимон, 100 мл вода.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Житото се измива и се слага да се вари с водата за 40 минути. След това съдът се сваля от котлона и се оставя затворен, докато житото набъбне и поеме водата. Когато е готово, се сипва в купа и към него се прибавят медът, канелата, орехите и ванилиите. Дюлите се почистват, нарязват се на кубчета и се задушават в малко вода заедно със захарта. Те също се слагат при житото. Всичко се разбърква. Корите се разгъват и във всяка се слага от плънката. Завиват се на руло. Подреждат се в тава и се пекат в загрята на 180 градуса фурна за 40 минути, до златисто. Баницата се изважда, напръсква се с вода и се покрива с кърпа да омекне. Продуктите за сиропа се слагат в съд на котлона. Изчаква се течността да кипне и захарта да се разтопи. Баницата се залива и се оставя добре да попие, преди да се поднесе.
Крем супа
ПРОДУКТИ: 1/4 глава целина, 2 дюли, 2 картофа, 2 стръка праз (бялата част), 2 скилидки чесън, 2 глави лук, 1 л пилешки бульон, 50 мл зехтин, 300 г кисело мляко, сол на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Лукът, празът, чесънът и целината се белят и се нарязват на ситно. Запържват се в зехтина, докато започнат да се карамелизират. Добавят се обелените и нарязани на ситно картофи и дюли. Налива се бульонът и се вари, докато дюлите и зеленчуците омекнат.
Прибавя се киселото мляко, посолява се, пюрира се и се прецежда.
Пълнени с кайма
ПРОДУКТИ: 3 големи дюли, 350 г смляно месо от телешка плешка, 2 скилидки чесън, 30 г пресен джинджифил, 2 глави лук, 1 яйце, 1 люта чушка, 2 с. л. олио, 600 мл пилешки бульон, 4 стръка магданоз, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Дюлите се режат наполовина, почистват се и се варят, докато леко омекнат – около 20 минути.
Каймата се смесва с настърганите лук и джинджифил, яйцето, стрития на паста чесън, олиото, накълцаната чушка, сол и пипер на вкус. Дюлите се пълнят с каймата и се подреждат в тава, а в нея се налива бульонът. Тавата се покрива с фолио и се пече в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор за около 20 минути с фолиото и още 20 минути без фолиото. Печените дюли се поднасят с наситнен магданоз.
Кейк
ПРОДУКТИ: 250 г брашно, 2 дюли, 250 г захар, 250 мл прясно мляко, 2 яйца, 1 с. л. бакпулвер, кората от 1 лимон, 1 щипка сол, пудра захар за поръсване.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Дюлите се белят и се режат на тънко. Поръсват се с 50 г от захарта и се заливат с вода, колкото да ги покрие. Съдът се слага на огъня, щом водата кипне, се готви още около 15 минути – докато плодовете омекнат. Отцеждат се и се оставят да се охладят. Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци. Жълтъците се разбиват с половината захар, млякото, бакпулвера, брашното, настърганата кора от лимон и солта. Белтъците се разбиват на сняг с останалата захар и малко по малко се добавят към сместа с жълтъците. Разбърква се. Форма за торта с махащо се дъно (с диаметър 26 см) се застила с пергаментова хартия, а стените се намазват с масло. Тестото се сипва в подготвената форма и отгоре се подреждат дюлите. Сладкишът се пече 30 минути в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор.
София 11°
Видин 14°
Враца 13°
Русе 13°
Варна 35°
Бургас 32°
Пловдив 37°
Все още няма коментари