Старо поверие гласи: не влизайте зимата в дом без зимнина. В края на август и началото на септември е идеалното време за приготвяне на буркани със зарзават, тъй като разнообразието от зеленчуци и плодове е най-голямо, а вкусовете им качества са отлични. В днешно време можем да си купим всичко наготово от супермаркета, но вкусът на домашната зимнина по старите бабини рецепти е незаменим.
Слънчеви краставички
ПРОДУКТИ: 2 краставици, 2-3 чаени лъжички сол, 2-3 супени лъжици ябълков оцет, пресен копър, 2-3 скилидки чесън, черен пипер на зърна, червен пипер на зърна.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Нарежете краставиците на колелца или по дължина на малки ленти. Подредете ги в 2-3 буркана с вместимост 300 мл. Обелете скилидките чесън и ги нарежете на шайби. Като подреждате краставичките, между тях слагайте парченца чесън, нарязан пресен копър, черен пипер на зърна и червен пипер на зърна. Сложете по една чаена лъжичка сол и една супена лъжица ябълков оцет във всеки буркан. Напълнете бурканите с вода до „гърлото“ на буркана. Затворете бурканите и ги сложете на слънце за 2-3 дни.
Мариновани камби
ПРОДУКТИ: 6 кг камби, 1 кг моркови, 2 кг карфиол, 1 връзка целина. За маринатата: 9 ч. ч. вода, 4 ч. ч. оцет, 1 ч. ч. сол, 5 ч. ч. захар, бахар, черен пипер на зърна, дафинов лист.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Зеленчуците се нарязват на едро в подходящ съд. Всички съставки за маринатата се смесват в тенджера и се оставят да заврят. След като изстине, зеленчуците се заливат и престояват едно денонощие. Пълнят се в буркани, затварят се и се варят около 5 минути за вакуум.
Пукани люти чушки
ПРОДУКТИ: 2 кг люти чушки (рибки), 700 мл оцет, 8 с. л. захар, 8 с. л. сол, 2 глави чесън.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Изрежете дръжките на чушките, измийте ги добре и ги подсушете. В тиган с незалепващо покритие или в алуминиева тавичка за еднократна употреба напукайте по малко от двете страни чушките. Оставете ги да се охладят.След около час ги наредете в бурканчета плътно, като помежду им слагате по няколко парчета нарязан чесън. На всяко бурканче от 400 мл сложете по 1 с. л. сол (равна) и 1 с. л. захар (пълна). Долейте догоре с винен оцет и запечатайте с капачки. В следващите два дни обръщайте бурканите, за да се разтворят солта и захарта и да се смесят добре. След това съхранявайте на хладно и тъмно.
Медена лютеница
ПРОДУКТИ: 5 кг червени чушки, 180 мл течен мед, 400 г доматено пюре, 300 мл олио, 1/2 пакетче черен пипер, 1/2 пакетче кимион, 1 връзка магданоз.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Чушките се изпичат и обелват. Смилат се. Добавя се доматеното пюре, черен пипер, кимион, мед и нарязан магданоз. Много силно се сгорещява олиото и се изсипва в сместа. Разбърква се и се насипва в бурканчета. Стерилизират се за 20 минути.
Все още няма коментари