Навън още е топло, но зимата скоро ще почука на вратата. Време е домакините да запретнат ръкави и да се погрижат за зимнината. Ако ще стерилизирате туршията, няма значение кога ще я правите и е по-добре сега, докато на пазара има изобилие от зеленчуци. Не чакайте да поевтинеят, защото това няма да се случи. А зимнината, която не се стерилизира, можете да сместите в хладилника, стига да не е в големи буркани. Суровата туршия и зелето по обясними причини се слагат последни, по Архангеловден, когато започват първите студове.
Парени чушки
ПРОДУКТИ: 100 червени чушки капия (около 6 кг), 1 л оцет, 1 ч. ч. олио, 1 ч. ч. захар, 150-200 г сол, 4-5 глави чесън, магданоз или керевиз (листа и глава), черен пипер, дафинов лист.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Чушките се изчистват от семките и се пускат във врящата смес от оцет, олио, сол и захар. Държат се малко, докато променят цвета си, обръщат се и се изваждат. Оставят се да се отцедят в захлупен съд. Когато изстинат, се редят плътно в буркани, като помежду им се слагат магданоз (керевиз), скилидки чесън, дафинов лист и зърна черен пипер. Течността, в която са парени чушките, се оставя да ври още 10-15 минути на слаб огън, охлажда се и с нея се заливат чушките в бурканите. Най-отгоре туршията се притиска с вишнево клонче с листа, предварително попарено с вода. Над него трябва да има още течност. Не се стерилизира, държи се на хладно. Излизат 6 буркана от 1 л.
Патладжани по банскалийски
ПРОДУКТИ: 5 кг патладжани, 1 ч. ч. сол, 1,5 л оцет, 1,5 л вода, 3-4 глави чесън, 500 мл олио, черен пипер, дафинов лист, магданоз – по желание.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Патладжаните се нарязват на колела, дебели 1 пръст, без да се белят. Посоляват се и се оставят 4 часа да се отцедят. Нареждат се в дълбока тенджера, слагат се дафинов лист и зърна черен пипер и се заливат с равни части оцет и вода (около две бутилки оцет). Ври 5 минути от момента на завирането. Патладжаните могат да се сложат на две порции. Течността от варенето се изхвърля. Патладжаните се оставят да изстинат и след това се нареждат плътно в буркани с обеления чесън и магданоз (по желание). Препържва се олиото и леко изстинало, се залива върху патладжаните да ги покрие хубаво. Не се стерилизира, държи се на студено.
Пикантни зелени домати
ПРОДУКТИ: 4 кг зелени домати, 4 глави чесън, 3 големи връзки копър, 150 мл оцет, 500 мл олио, 200 г сол, 250 г захар.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Доматите се нарязват на кръгчета по 0,5 см и всеки ред се поръсва със солта и захарта. Престояват 2-3 часа, прецеждат се в гевгир и водата се изхвърля. Разбъркват се с останалите продукти и се нареждат плътно в буркани. Стерилизират се 5 мин. Може и без да се изваряват, но трябва да се сипе отгоре препържено олио и да се държат на студено.
Медена
ПРОДУКТИ: (за буркан от 3 л) 1,5 кг по-дребни камби, карфиол, моркови, хрян, чесън – по желание, 500 мл вода, 500 мл оцет, 80 г мед, 3 с. л. сол, дафинов лист, черен пипер, бахар.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Отрязва се част от дръжката на камбите и те се надупчват с игла около семенника. Нареждат се плътно в буркан и се заливат със студена саламура от водата, оцета, солта и меда. Между камбите се слагат дафинови листа, зърна черен пипер и бахар. По желание могат да се поставят розички карфиол, моркови, чесън и хрян. Отгоре се сипва малко препържено олио. Затваря се добре и се държи на студено, без да се стерилизира.
Все още няма коментари