Баничарниците и пекарните вдигнаха цените на любимите на всички българи закуски и печива заради скъпия ток и продукти. Отдавна производителите мамят за грамажите, затова е по на сметка да погледнем в старите бабини тефтери с рецепти и отново да започнем да ги приготвяме у дома.
Тутманик
ПРОДУКТИ: 1 кг брашно, 6 яйца, 2 пакетчета суха мая, 1 ч. ч. прясно мляко, 1 с. л. захар, 1 ч. л. сол, 300 г сирене, 250 г маргарин, яйце за намазване.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Брашното се сипва в купа, слагат се яйцата и се разбива с вилица, докато се смесят. Добавят се маята, солта, млякото, 1 ч. ч. вода, захарта и се омесва гъсто тесто. Тестото се разделя на 3 равни части, всяка се разтегля на ръка, за да се получи правоъгълно парче, намазва се с маргарин. Отгоре се натрошава част от сиренето, покрива се с втората кора и отново се нанасят маргарин и сирене. Разстила се третата кора, намазва се с маргарин, поръсва се със сирене и корите се навиват така, че да се получи руло. От рулото се отрязват двата края и се поставят в средата на набрашнена и намаслена тава. Режат се триъгълници и се редят прави около средните кръгове. С разбито яйце се намазва повърхността и тутманикът се поставя в студена фурна, която се загрява до температура 220 градуса, пече се 10 минути. След това температурата се намалява на 180 градуса и печенето продължава 40 минути. Готовият тутманик се покрива с кърпа, за да изпръхне.
Милинки
ПРОДУКТИ: 1 кг брашно, 2 ч. ч. прясно мляко, 1 кубче жива мая (42 г), 1 щипка захар, 1/2 ч. л. сол. За глазурата: 125 г краве маслo, 3 с. л. брашно, 40 г свинска мас, 1 ч. л. сол.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Маята се смесва със захарта, 1/2 ч. ч. от топлото мляко и се разбърква. Поръсва се 1 щипка брашно и се оставя да шупне. Брашното се пресява, прибавя се солта и заедно с втасалата мая и останалото мляко се замесва тесто. Оформят се 20 топки и се подреждат в намазнена с олио тава, на разстояние един пръст една от друга. Отгоре се намазават с олио. Покриват се с кърпа и се оставят да втасат за един час. Маслото, размекнато на стайна температура, маста, брашно и солта, се разбъркват с телена бъркалка до получаване на еднородна смес. С нея се намазват втасалите милинки – отгоре и между тях. Пекат се в загрята на 230 градуса фурна с вентилатор за 25 минути.
Кашкавалки
ПРОДУКТИ: 4 ч. ч. брашно (около 500 г), 1 1/2 ч. ч. прясно мляко, 50 г краве масло, 150 г кашкавал, 1 пакетче суха мая
3/4 ч. л. сол, 1 с. л. захар, 1 с. л. сусам, 50 г краве масло за намазване, брашно за разточване, зехтин за намазване на купата.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Маята се разтваря в затопленото прясно мляко заедно със захарта и 1 с. л. брашно. Оставя се да шупне. В купа се слагат брашното и солта, прави се кладенче, сипват се разтопеното краве масло и шупналата мая. Замесва се меко тесто, което след това се меси на набрашнен плот. Поставя се в чиста купа, намазана със зехтин, и се оставя да втаса за около 1 час. Кашкавалът се настъргва на едро ренде. Тестото се разточва с дебелина 1 см върху набрашнен плот. Намазва се с разтопеното масло и отгоре се поръсва кашкавалът. Завива се на стегнато руло на дългата страна. Нарязват се парчета с дебелина около 2-3 см. Поставят се в тава, покрита с хартия за печене. Поръсват се със сусам. Кашкавалките се пекат в загрята на 190 градуса фурна с вентилатор за около 20 минути.
Млечна баница
ПРОДУКТИ: 1 пакет юфка, 6 яйца, 200 г захар, 1 л прясно мляко, 100 г краве масло, 2 ванилии.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Яйцата се разбиват със захарта. Към тях се прибавят млякото и ванилията. Юфката се слага в тава и се полива с разтопеното масло. След това се запича за 5-6 минути в загрята на 200 градуса фурна. Залива се с яйчената смес и се връща във фурната, намалена на 180 градуса, да се пече за 30 минути.
Все още няма коментари