Гроздето е плодът на боговете. Учените считат, че произходът на гроздето води началото си от нашите земи, от региона на Черно море в Източна Европа и след това бива разпространено на юг към Близкия изток. Въпреки че мнозина предпочитат да го консумират сурово, с него могат да се приготвят изключително вкусни и ароматни десерти, които си заслужава да опитате.
Обърнат кекс
ПРОДУКТИ: 150 г брашно, 4 яйца (размер Л), 250 г захар, 80 мл прясно мляко, 1 пакетче бакпулвер, 50 г краве масло, 80 мл олио, 300 г бяло грозде без семки, 1 лимон.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Яйцата и 200 г от захарта се разбиват с миксер, докато удвоят обема си. Добавят се олиото, брашното, прясното мляко, бакпулверът и настърганата лимонова кора. Разбива се отново. Останалите 50 грама захар се карамелизират в касерола. Когато карамелът стане златист, се добавя маслото. Готовата смес се изсипва в кейкова форма, в която е разстлана намокрена пергаментова хартия. Отгоре се слагат зрънцата от гроздето. Залива се с тестото и сладкишът се пече за 45 минути в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор. Когато е готов, се оставя да се охлади и се обръща. Щом изстине напълно, се нарязва.
Здравословни мъфини
ПРОДУКТИ: 230 г пълнозърнесто брашно, 1 щипка сол, 80 г краве масло (на стайна температура), 160 г кафява захар, 3 яйца, 2 портокала, 2 ч. л. бакпулвер, 80 мл олио, 200 г тъмно грозде (без семки), кората от 1 лимон.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Маслото се разбива със захарта. Добавят се яйцата и отново се разбива. Прибавят се настърганата кора на лимона и на единия портокал, както и сокът от двата портокала, олиото, брашното, солта и бакпулверът. Разбърква се добре.
Гроздовите зърна се разполовяват и се добавят в тестото. Сместа се разбърква и се разпределя във форма за мъфини, в отворите на която са поставени хартиени формички за мъфини. По желание кексчетата се поръсват със захар. Пекат се 15 минути в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор.
Пудинг с есенни плодове
ПРОДУКТИ: За тестото: 250 г брашно, 250 г извара, 100 г пудра захар, 1 жълтък, 1/2 ч. л. бакпулвер, 1 ч. л. канела. За пълнежа: 200 г боровинки, 1 круша, 1 зелена ябълка, 200 г бяло грозде без семки, 200 г сини сливи, 150 г пудра захар.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: В купа се смесват брашното, бакпулверът, захарта, канелата, изварата и жълтъкът. Разбърква се. Омесва се тесто и се оформя топка. Разделя се на четири и всяка част се разточва и се разстила в голяма форма за крем брюле. От тестото се оставя за капачета. В купа се смесват обелените, почистени от семките и нарязани на малки кубчета ябълка и круша. Добавят се зрънцата грозде, боровинките, почистените от костилките и нарязани на малки кубчета сини сливи и пудрата захар. Разбърква се. Плодовата смес се разпределя в купичките с тестото. Отгоре се поставят капачета от заделеното тесто, като се правят няколко дупчици с клечка за зъби. По желание се намазват с олио. Сладкишите се пекат за 40 минути в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор. Оставят се да се охладят, обръщат се в чинии и се поднасят.
Пълнена тиква
ПРОДУКТИ: 1 тиква тип „Цигулка“ (около 1,5 кг), 500 г бяло стафидно грозде (без семки), 2 ябълки, 2 круши, 10 сини сливи, 100 г сурови бадеми, 100 г сурови орехи, 100 г сурови лешници, 100 г краве масло, 100 мл портокалов ликьор, 2 с. л. мед, 1 ванилия,1 ч. л. канела, 1/2 ч. л. индийско орехче, 1/2 ч. ч. кафява захар.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Тиквата се измива, отрязва се капакът и семките се отстрабяват. Слага се в тава за печене. Ядките се изпичат в загрята на 180 градуса фурна за 15 минути. Зърната на гроздето се отделят от чепката. Ябълките, крушите и сините сливи се измиват и се нарязват на кубчета. Плодовете се смесват в купа. Прибавят се подправките, захарта, медът, ликьорът, маслото, нарязано на кубчета, и ядките. Разбърква се. Тиквата се пълни с получената смес. Отгоре се слага капакът, увит в алуминиево фолио. Тиквата се пече в загрята на 160 гадуса фурна за 2 часа и 30 минути. Сервира се топла.
Все още няма коментари