Диворастящите кестени са много красиви, но в никакъв случай не трябва да се консумират. За консумация са годни единствено питомните кестени. Те се различават от повечето ядки като орехи, фъстъци и бадеми с по-ниското съдържание на мазнини. Богати са на полезни минерални вещества, целулоза, захар, нишесте, витамини А и С, както и витамини от групата В. И са изключително диетични. С тях могат да се приготвят както супи и основни ястия, така и изкушаващи десерти.
Супа
ПРОДУКТИ: 1 кг кестени, бялата част от 4 стръка праз, 2 л пилешки бульон, 200 мл прясно мляко, 2 с. л. краве масло, 2 с. л. зехтин, 4 стръка мащерка, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Кестените се измиват, цепват се на кръстче и се варят във вода около 20 минути. Изваждат се и докато са още топли, се обелват. Маслото и зехтинът се загряват и в тях се запържва наситненият праз. Добавят се кестените. След минута-две се налива бульонът и се ароматизира с мащерката. Готви се на умерен огън около 45 минути. След това се пасира заедно с млякото. Ако супата е прекалено гъста, се налива още бульон или вода. Овкусява се със сол и черен пипер.
Заек фрикасе
ПРОДУКТИ: 1 заек, 300 гъби, 200 г кестени, 60 г краве масло, 500 мл пилешки бульон, 200 мл животинска сметана, 100 мл бяло вино, 30 мл олио, 4 скилидки чесън, 1 стрък праз, 1 лимон, 3 жълтъка, 3 стръка мащерка, 2 стръка магданоз (+ за поръсване), 1 стрък салвия, 1 дафинов лист, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Кестените се цепват на кръстче и се пекат 10–15 минути в загрята на 220 градуса фурна, с вентилатор. Белят се, докато са още топли. Заекът се реже на парчета. В лист от праза се завиват дафиновият лист, мащерката, салвията и магданозът. Завързват се. Чесънът и останалият праз се наситняват. Гъбите се почистват и се режат на едро. Олиото и половината масло се нагряват в дълбок съд. Заекът се овкусява със сол и черен пипер и се запържва от всички страни, до златисто. Изважда се. В същия съд се запържват чесънът и празът. Щом станат златисти, се добавят гъбите, кестените и останалото масло. Наливат се виното и бульонът, пуска се букетът „Гарни“. Месото се връща в тенджерата. Ястието се оставя да къкри 40–50 минути на слаб огън, под капак. В купа се разбиват сметаната, жълтъците и сокът от лимон.
Ястието се овкусява със сол и черен пипер. Застройва се с яйчената смес.
Леща чорба
ПРОДУКТИ: 250 г леща, 100-200 г кестени, 50 г бекон на ивици, 1-2 глави лук, 1 морков, 1 дафинов лист, 5-6 с. л. зехтин, 3 с. л. доматено пюре, 1 ч. л. чубрица, 1 ч. л. босилек, 1 ч. л. сол.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Кестените се сваряват за 30 минути. След това се обелват. Лещата се залива с 4 части вода (около 1 литър) и се вари 10-15 минути. Беконът се запича на сух тиган. Щом мазнината се разтопи, ивиците се изваждат и в същия тиган се изсипват нарязаните на дребно лук и морков. Пържат се кратко. Към запържените лук и морков се добавят кестените, наливат се зехтин и доматен сос. Пържи се 1-2 минути, след това се разрежда с бульона, в който ври лещата, и се излива при нея. Чорбата се оставя да ври около 15 минути. Накрая се подправя с дафинов лист, чубрица, босилек и сол. Ври още 5 минути и се сервира, като всяка порция се поръсва с парченца бекон.
Кекс
ПРОДУКТИ: 500 г кестени, 300 г брашно тип „500“, 3 яйца (размер L), 100 г кафява захар, 220 г краве масло, 250 г мед, 2 ч. л. бакпулвер, 1/2 ч. л. звезден анасон, 50 г цели орехови ядки, кората от 1 портокал, пудра захар за поръсване.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Кестените се цепват на кръстче и се сваряват във вода за около 30 минути. След това се обелват, като се отделят 10–12 цели, а останалите се намачкват с вилица. Маслото, нарязано на кубчета, медът и захарта се слагат в касерола на котлона и се изчаква сместа да кипне. След това се охлажда поне за 15 минути. Яйцата се разбиват добре с миксер и към тях се прибавя охладената медена смес, отново се разбива. Слагат се брашното и бакпулверът и отново се разбива с миксер. Кестените се ароматизират с настърганата кора от портокала и звездния анасон и се прибавят в сместа. Разбива се. Тестото се изсипва в кръгла форма за торта (26 см), на дъното и по стените на която има пергаментова хартия. Отгоре се слагат заделените цели кестени и ореховите ядки. Пече се в загрята на 160 градуса фурна, с вентилатор, за около 50 минути. Кейкът се оставя да се охлади, поръсва се с пудра захар и се нарязва.
Все още няма коментари