Както вероятно сте чували, гъбите са изключително полезни за здравето. Почти всяка древна цивилизация по света ги е използвала заради техните лечебни свойства. Древните египтяни дори са ги наричали „растението на безсмъртието“.
Гъбите подпомагат здравето на имунната система, предпазват от рак, стимулират естественото поддържане на телесното тегло, подобряват качеството на живот на болните от диабет и др. Според Американската здравна организация гъбите са отличен източник на фибри, минерали и редки витамини.
Ризото
ПРОДУКТИ: 400 г ориз, 500 г пресни печурки, 1 глава лук, 1 морков, 5 сушени мариновани домата, 1 сушена люта чушка, 2-3 скилидки чесън, 200 мл бяло вино, 1 л зеленчуков бульон, 50 мл зехтин, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Лукът и морковът се обелват, нарязват на ситно и в дълбок тиган се запържват в загретия зехтин с малко сол, докато омекнат. Добавя се оризът, разбърква се и щом леко се запържи, се налива виното. След като се абсорбира, се добавят наситнените домати, люта чушка и чесън. Малко по малко и при непрестанно бъркане се наливат 800 мл от бульона – докато оризът стане почти готов. Добавят се почистените и нарязани гъби, овкусява се със сол и черен пипер и при непрестанно бъркане се сипва останалата част от бульона, докато оризът стане кремообразен. Ризотото се поднася топло, поръсено по желание с пресен розмарин и риган.
Ароматна чорба
ПРОДУКТИ: 250 г печурки, 250 г кафяви печурки, 200 г кладница, 10 г сушени манатарки, 3 стръка праз, 1 скилидка чесън, 1 л зеленчуков бульон, 40 мл зехтин, 1 стрък розмарин, 1 с. л. брашно, 2 с. л. тъмен соев сос, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Празът се нарязва на едро. Чесънът се наситнява, гъбите се почистват и заедно с пънчетата се режат на филийки. Празът и чесънът се задушават в зехтина с около 100 мл от бульона, докато омекнат. Прибавят се гъбите, наситненият стрък розмарин и брашното. Налива се останалият бульон, посолява се и се готви на тих огън, докато зеленчуците омекнат – около 25 минути. Супата се дърпа от огъня и се овкусява със соевия сос и черен пипер.
Сочна кавърма
ПРОДУКТИ: 1,2 кг лук, 700 г свински бут, 500 г телешки дроб, 350 г печурки (дребни), 100 г свинска мас, 150 мл червено вино, 3 люти чушки, 4 стръка магданоз, 1/2 ч. л. чубрица, сол на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Лукът се обелва и се нарязва на лодки. Гъбите се почистват и се нарязват на едро. Чушките се наситняват. Свинското месо се нарязва на кубчета и се запържва в 25 г от маста – до златистокафяво. Посолява се и се изважда. В съда се слагат още 25 г мас и щом се загрее, се запържва лукът. Когато стане златист, се изважда. Гъбите и чушките се запържват в същия съд с още 25 г мас. Поръсват се с чубрицата, налива се виното и се посолява. Готвят се още 1-2 минути и се дърпат от огъня. Месото, лукът и гъбите с виното се слагат в глинен съд, разбъркват се, похлупват се и се пекат около 1 час и 40 минути в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор. Черният дроб се нарязва на кубчета и се пържи в останалата свинска мас. Когато стане със златистокафява коричка, се изважда. Кавърмата се сервира със запържените дробчетата и с наситнен магданоз.
Яхния
ПРОДУКТИ: 500 г големи печурки, 500 г малки гъби кладница, 2 големи буркана печени червени чушки, 2 стръка праз, 700 мл зеленчуков бульон, 60 мл зехтин, 1 с. л. доматен концентрат, 1 с. л. брашно, 1 с. л. червен пипер, 1 стрък розмарин, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Печурките се обелват и нарязват на дебели ивички. Гъбите кладница се накъсват на едро. Празът се нарязва на кръгчета, червените чушки – на жулиени. Празът се запържва в зехтина, докато омекне леко. Прибавят се двата вида гъби, запържват се леко, слагат се нарязаната клонка розмарин и чушките. Прибавят се брашното, червеният пипер и се запържва леко. Слага се доматеният концентрат. Налива се зеленчуковият бульон и ястието се оставя да къкри на слаб огън за около 30 минути под капак. Овкусява се със сол и черен пипер. Яхнията се поднася веднага.
Все още няма коментари