Морковите далеч не са подходящи само за салати и основни ястия. Въпреки че за морковената торта са измислени дори анекдоти, всъщност този оранжев зеленчук се комбинира изключително както с печива, така и с десерти. Познати са на човечеството от повече от 5000 години и са изключително полезни, защото са богат източник на витамини А и К, калий, бета-каротин и антиоксиданти.
Пухкав кекс
ПРОДУКТИ: 4 яйца, 1 ч. ч. захар, 1/2 ч. ч. олио, 2 ч. ч. брашно, 1 пакетче бакпулвер, 2 ванилии, 2 ч. ч. едро настъргани моркови, 2 к. л. канела, 30 г орехи.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Яйцата и захарта се смесват и се разбиват много добре с миксер. Добавя се олиото и отново се разбива. Пресявате брашното и бакпулвера, след което ги добавяте малко по малко към сместа, като непрекъснато разбърквате с миксер. Към сместа се добавят настърганите моркови и отново се бърка с лъжица. Изсипвате сместа в предварително намазнена форма за кекс. Слагате кекса в студена фурна и печете на 180 градуса. С клечка за зъби проверявате дали кексът е изпечен. Необходимото време за печене е около 40-45 минути. Кексът е готов, когато по клечката не остава нищо. Изваждате кекса и го изчаквате да изстине добре.
Фритата
ПРОДУКТИ: 8 яйца, 2 стръка праз, 3 моркова, 2 скилидки чесън, 2 с. л. прясно мляко, 1/2 връзка естрагон, 3 с. л. зехтин, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Морковите и чесънът се нарязват на ситно, а празът – на шайби.
В тиган с огнеупорна дръжка се загрява зехтинът и зеленчуците се запържват. Яйцата се разбиват и към тях се добавят млякото и наситненият естрагон. Овкусяват се със сол и черен пипер, сипват се при зеленчуците и се разбърква. Тиганът се слага в предварително загрята на 180 градуса фурна с вентилатор. Фритатата се пече около 10 минути, изважда се от фурната, реже се на триъгълници и се поднася.
Баница
ПРОДУКТИ: 4 ч. ч. брашно, 1 яйце, 2 с. л. зехтин, 1 с. л. оцет, 300 мл вода, 1 щипка сол, зехтин за намазване. За плънката: 300 г сирене, 4 моркова, 2 глави лук, 2 с. л. зехтин, 4 яйца (размер L), 1 ч. ч. кисело мляко, 1 ч. л. семе от копър, зехтин за намазване, 2 яйца за намазване, прясно мляко за намазване, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Брашното, солта, зехтинът, яйцето и оцетът се смесват в купа. Постепенно се налива водата (трябва да е хладка) и се бърка, докато продуктите се съберат и се получи меко тесто. Прехвърля се на плот и се меси до получаването на гладко тесто. Готовото тесто се разделя на две части, които се оформят като фитили. Намазват се със зехтин и се оставят да починат за около 15 минути, покрити с кърпа. Морковите се обелват и се настъргват на едро ренде, лукът се нарязва на полумесеци. Запържват се в зехтина и се овкусяват със семето от копър, сол и черен пипер. Когато зеленчуците омекнат, след около 5 минути, се отстраняват от огъня и се оставят леко да се охладят. В купа леко се разбиват яйцата, към тях се натрошава сиренето и се добавя киселото мляко. От всеки фитил тесто се оформят 12 топчета, които се разточват на питки с диаметър около 15 см. Всяка питка се намазва със зехтин и се слагат по 3 една върху друга. Всяка купчина питки се разточва на кора с големина на тавата – кръгла. Върху корите се разпределя от морковената смес, след това от яйчената. Завиват се рула. В тавата се слага намокрена хартия за печене, намазва се със зехтин. В нея се редят рулата, като витата баница. Баницата се намазва със зехтин и с разбитите яйца. Пече се в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор за около 55 минути. Когато се извади, се намазва с прясно мляко и се завива с кърпа.
Торта
ПРОДУКТИ: 500 г моркови, 1 компот от ананас (250-300 г), 3 яйца, 1-2 шепи орехови ядки, 2 ч. ч. брашно, 1 1/2 ч. ч. захар, 1 ч. ч. олио, 2-3 с. л. кокосови стърготини, 1 ч. л. бакпулвер, 1/2 ч. л. сода бикарбонат, масло за намазване.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Морковите се почистват и се нарязват, след което се смилат в блендер. Ананасът от консервата също се смила и се смесва с морковите в купа. Яйцата се разбиват на пяна с помощта на миксер и се смесват постепенно с 1 ч. ч. захар. Прибавят се олиото и пресетите брашно, бакпулвер и сода бикарбонат. Сместа се прехвърля в купата с морковите и ананаса и се разбърква. Ореховите ядки се запичат в тиган, поръсват се с кокосови стърготини и се разбъркват, след което се смилат с 4 с. л. захар. Тестото се разбърква със смелените ядки и се разстила в намаслена и набрашнена форма за печене. Сладкишът се пече във фурна на 160 градуса 40-45 минути.
Все още няма коментари