Патладжаните са изключително подходящи за приготвянето на вкусни разядки, които да хапвате веднага или да консервирате и съхранявате за цялата зима. Те са питателни, пълни с полезни вещества, а повечето от тях произлизат от Близкия изток и са характерни за ориенталската кухня.
Орехова
ПРОДУКТИ: 1 кг патладжани, 250 г орехи, 100 мл олио, 60 мл бял винен оцет, 1/4 връзка пресен кориандър, 1/4 връзка магданоз, 4 скилидки чесън, 1 глава червен лук, 1 червена чушка, 1 с. л. сухо чили, 1 ч. л. смлян кориандър, 1 ч. л. сминдух, сол на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Патладжаните се обелват и се нарязват на шайби. Посоляват се и се оставят за 20 минути, за да се отцедят от горчивата течност. Измиват се и се подсушават. Заливат се с половината олио и се готвят в тиган, като се разбъркват с шпатула, така че да се разкъсат. Добавя се ситно нарязаната чушка. Дърпа се от котлона и се похлупва за 10 минути. Лукът, магданозът, пресният кориандър и чесънът се наситняват и се добавят към патладжаните. Поръсва се със сминдуха, смления кориандър и сухото чили.
Добавят се смлените орехи, оцетът, останалото олиото, посолява се и се разбърква добре.
С цедено мляко
ПРОДУКТИ: 2 патладжана (средно големи), 3-4 скилидки чесън, 2 люти чушлета, 1/2 връзка магданоз, 100 г цедено кисело мляко, 40 мл олио, сол на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Патладжаните и лютите чушки се изпичат на грил, задушават се и се обелват. Патладжаните се посоляват и се оставят, да се отцедят от горчивата течност, след което се накълцват много добре. Магданозът и лютите чушки се нарязват на ситно и се смесват със стрития на паста чесън, олиото, киселото мляко и сол на вкус. Сместа се разбърква с патладжаненото пюре и се поднася.
Ориенталска
ПРОДУКТИ: 2 патладжана (средно големи), 2 червени чушки, 100 мл студено пресован зехтин, 1 консерва нахут (400 г), 3 скилидки чесън, 2 ч. л. кимион на зърна, сокът от 1/2 лимон, 50 г печени орехи, 1/4 връзка магданоз, 1 стрък мента, 2 с. л. заквасена сметана, сол и черен пипер на вкус, хляб с дебела кора.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Загрейте фурната на 200 градуса (с вентилатор). Залейте патладжаните и чушките с малко зехтин и ги изпечете до готовност – за 30-40 минути. Прехвърлете ги в купа и ги покрийте с прозрачно фолио, за да се задушат. Обелете ги. Запечете кимиона в сух тиган и след това го стрийте в хаванче. Смелете в блендер чесъна, патладжана, отцедения нахут, кимиона, лимоновия сок и останалия зехтин. Накълцайте орехите, нарежете магданоза и ментата на ситно, а чушките – на кубчета. Разбъркайте орехите с пюрето, заквасената сметана и чушките. Овкусете със сол и черен пипер. Сервирайте разядката, поръсена с мента и магданоз, върху филийки хляб.
С тахан
ПРОДУКТИ: 2 кг патладжани, 300 г кисело мляко, 4 с. л. светъл сусамов тахан, 3 скилидки чесън, 60 мл зехтин „Екстра върджин“, сол и черен пипер.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Патладжаните се изпичат цели в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор за около 40 минути. Изваждат се в купа, покриват се с фолио, да се задушат. После се обелват и се накълцват на ситно. Чесънът се стрива на паста с малко сол. В купа се смесват накълцаните патладжани, чесънът, киселото мляко, таханът, зехтинът и сол. Разбърква се добре. Разядката се разпределя в купички и всяка порция се поднася поръсена с черен пипер и полята със зехтин.
Все още няма коментари