На празничната трапеза на Бъдни вечер по традиция присъстват вечните главни герои в десертите – тиквеник и ошав. Ако искате обаче да разнообразите малко менюто с по-нестандартни, но все така напълно постни сладкиши, ето три предложения:
Печени ябълки със стафиди и канела

Необходими продукти: 4 средно големи ябълки, 4 с. л. стафиди, 4 с. л. едро нарязани орехи, 2 с. л. кафява захар (или кленов сироп), 1 ч. л. канела, 40 г маргарин или кокосово масло (по 10 г за всяка ябълка), около 100 мл вода или ябълков сок (за тавата)
Начин на приготвяне: Измийте ябълките. С помощта на уред за почистване на сърцевини или малък нож отстранете внимателно сърцевината, като внимавате да не пробиете дъното на ябълката. Трябва да се образува „кладенче“. В малка купа смесете стафидите, орехите, кафявата захар и канелата. Разделете плънката на четири равни части и напълнете „кладенчетата“ на ябълките плътно. Сложете ябълките в тава за печене. Във всяка ябълка най-отгоре сложете парченце от маргарина/кокосовото масло. Налейте водата/сока на дъното на тавата. Печете в предварително загрята фурна на 180°C за около 30-45 минути. Времето зависи от сорта на ябълките и колко меки ги предпочитате. Трябва да са нежни, но да запазят формата си. Сервирайте топли, по желание с лъжица постен ванилов сладолед или просто със соса, образувал се на дъното на тавата.
Сладкиш с какао и портокал

Необходими продукти: 2 ч. ч. брашно (около 250 г), 1 ч. ч. захар (може и кафява), 1 ч. л. сода бикарбонат, 1/2 ч. л. сол, 3 с. л. качествено какао на прах, 1 ч. ч. прясно изцеден портокалов сок, настъргана кора от 1 цял портокал, 1/2 ч. ч. олио или разтопено кокосово масло, 1 ч. л. ябълков оцет, 1 ванилия
Начин на приготвяне: В голяма купа смесете брашното, захарта, содата, солта и какаото. Разбъркайте добре с телена бъркалка. В друга купа смесете портокаловия сок, олиото, оцета, ванилията и портокаловата кора. Изсипете течните съставки при сухите. Разбъркайте само докато се смесят. Изсипете тестото в постна форма за кекс или малка тава (около 20х20 см), покрита с хартия за печене. Печете в предварително загрята фурна на 180°C за около 30-40 минути. Проверете с клечка за зъби – трябва да излезе чиста. След като изстине, поръсете с пудра захар или глазирайте с лека портокалова глазура (пудра захар + няколко капки портокалов сок).
Шоколадов салам
Необходими продукти: 250-300 г постни бисквити, 100 г сурови орехи или бадеми, едро нарязани, 100 г пудра захар (или 120 г кленов сироп/агаве за по-здравословен вариант), 50 г качествено какао на прах, 100 мл сок от портокал, 150 г маргарин или кокосово масло, размекнато на стайна температура, 1 ванилия, щипка сол
За овалване/декорация: пудра захар, кокосови стърготини или разтопен постен шоколад.
Начин на приготвяне: Начупете бисквитите на малки парченца. Не ги смилайте напълно, за да има текстура. Сложете ги в голяма купа. Добавете ядките. В отделна купа разбийте размекнатия маргарин (или кокосово масло) с пудрата захар до кремообразна смес. Добавете какаото, ванилията и щипката сол. Разбъркайте добре. Изсипете маргаринената смес при бисквитите. Добавете портокаловия сок. С ръце омесете всичко до получаване на хомогенна, леко лепкава смес. Разстелете парче домакинско фолио или хартия за печене на плота. Изсипете сместа и оформете салам с желаната дебелина. Завийте стегнато с фолиото. Оставете в хладилник за поне 4 часа или във фризер за 1 час, докато стегне напълно. Преди сервиране премахнете фолиото и оваляйте в пудра захар или кокос. Нарежете на филийки.

Все още няма коментари