Бамята е един от позабравените зеленчуци, които виреят в България, но все по-малко се консумират. Тя е безценен дар от природата. Освен че е изключително полезна, е сред най-диетичните храни, защото в 100 г бамя се съдържат едва 30 калории. Бамята е богата на витамин С, чисти организма от свободните радикали, подобрява кръвното налягане и е изключително полезна за диабетиците.
Яхния
ПРОДУКТИ: 500 г печурки, 500 г бамя, 400 г домати, 1 глава лук, 2 скилидки чесън, 50 мл зехтин, 600 мл пилешки бульон, 3 с. л. смес за качамак, 2 дафинови листа, 2 щипки суха мащерка, 1/2 връзка магданоз, 1/2 с. л. захар, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Гъбите се обелват и се нарязват на едро, заедно с пънчетата.
Бамята се измива, доматите се настъргват. Лукът и чесънът се обелват и се нарязват на ситно. В тенджера се сгорещяват 40 мл от зехтина и в него се запържват лукът и чесънът. Прибавят се гъбите и когато се запържат, се сипват бамята и доматите. Овкусява се с мащерката, дафиновите листа, сол, черен пипер и захарта. Налива се бульонът, сипва се качамакът, похлупва се и ястието се оставя да къкри на слаб огън около 30 минути. Поръсва се с наситнен магданоз.
Пикантна на тиган
ПРОДУКТИ: 400 г бамя, 1 с. л. зехтин, 1/4 ч. л. кимион, 1/4 ч. л. джинджифил, 1/2 ч. л. кориандър на прах, 1/4 ч. л. лют пипер, 1 щипка сол, 1 щипка черен пипер, 1 шепа листа от прясна мента.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Почистваме и нарязваме бамята. В загрят тиган сипваме зехтина, слагаме бамята и я готвим до златисто (около 6-7 минути). Добавяме подправките и разбъркваме. Непосредствено преди да изключим котлона, добавяме ментата и сервираме.
Гъста супа
ПРОДУКТИ: 200 г сурово сушен колбас, 1 глава лук, 1 зелена чушка, 1 стрък стеблена целина, 3 с. л. краве масло, 3 с. л. брашно, 300 г прясна бамя, 1,3 л пилешки бульон, 1 с. л. пушен червен пипер, 1 ч. л. кимион на зърна, сол и черен пипер на вкус, 1 дафинов лист, 1 домат.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Чушката, целината и лукът се почистват и се нарязват на малки кубчета. Колбасът се реже на шайби. В съд с маслото се запържват шайбите колбас. Добавят се лукът, целината и чушката и също се запържват. Сипва се брашното и се запържва, докато придобие тъмнокафяв цвят. Овкусява се с червения пипер, дафиновия лист и кимиона. Прибавя се настърганият домат и след това постепенно се налива бульонът. След като зеленчуците омекнат, се слага бамята и ястието се готви около 20 минути на слаб огън. Овкусява се със сол и черен пипер и се сервира.
Градинарски гювеч
ПРОДУКТИ: 10-12 чушки, 4 патладжана, 3-4 глави лук, 3 домата, 2 шепи бамя, 1/2 връзка магданоз, 1 к. ч. олио, 1 с. л. брашно, 1 ч. л. черен пипер.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Лукът се нарязва на ситно и се запържва в тенджера с нагорещеното олио. Добавят се нарязаните на парченца чушки, поръсва се със сол и черен пипер и в тенджерата се налива 1 пръст вода. Патладжаните се обелват, нарязват се на средни по големина кубчета и се прибавят към ястието. Яхнията се сгъстява с брашното, сипват се нарязаните на кубчета домати и се вари 15 минути, като 5 минути преди да се свали от котлона, се прибавя и измитата бамя.
Все още няма коментари