Може ли смокинята да вирее навсякъде и каква е технологията на отглеждането й?
Лиляна АСЕНОВА, Омуртаг
В районите с мека и влажна зима смокинята, като типично субтропично растение, развива големи по размер дървета с рехава корона, които живеят до 100 години. В местата, където зимата е по-сурова, надземната й част измръзва. Там тя се развива обикновено като храст с няколко стъбла или туфи от клонки, които при измръзване бързо се възстановяват от многото пристъблени издънки. Характерното е, че има мъжки и женски растения. Женските, наречени фиги, са със сочни, ядливи плодове, докато мъжките (каприфиги) имат единствената задача да образуват прашеца за оплождане на женските дървета. Техните плодове са сухи, гъбести и са негодни за ядене. По време на цъфтеж от цветовете им се приготвят конфитюри и сладка със специфичен аромат и вкус.
Смокинята развива коренова система на дълбочина до 60 см, но отделни корени могат да достигнат и до 3 м. Встъпва рано в плододаване, още на втората година от засаждането. Пълното плододаване настъпва обаче след 6-8 години, тъй като цветните пъпки се залагат постепенно, заедно с развитието на едногодишните прирасти, поради което цъфтежът, оплождането и узряването на плодовете продължават по-дълго време. Размножава се чрез вкореняване на зрели резници. Чувствителна е на почвено засушаване, но понася добре ниската влажност на въздуха. Подходящи за нея са добре аерираните и овлажнени, неутрални или слабо алкални, с лек механичен състав почви. Прилагат се умерено торене и напояване, които трябва да се прекратят навреме, за да може растежът да приключи до началото на юли и растенията да се подготвят добре за зимата. Специфична грижа при отглеждане на смокинята е опрашването. Би било добре, ако в момента, когато женските цветове са готови за оплождане, в короните на дърветата да се окачат добре омекнали мъжки плодове. За едно растение със среден размер са необходими до 25-30 плода. Плодовете се прибират в зависимост от това за какво ще се използват. Тези за сладко се берат слабо недозрели, а тези за сушене - когато започнат да завяхват.
Все още няма коментари