Сладоледът е любима храна за малки и големи през лятото. Често обаче той е заклеймяван като изключително вреден.
Приемането на студени храни и напитки в горещата част на деня е изключително вредно, казва проф. Донка Байкова. Тя препоръчва да консумираме сладолед в часовия диапазон между 8 ч. и 11 ч., както и след 16 ч. Диетоложката е категорична, че студеният десерт трябва да се яде в малки количества – до 100 г, и задължително да бъде с лъжичка. „Така ще го консумираме по-бавно. Още от устната кухина организмът да се адаптира, леко да го затоплим, без да предизвиква шокови температурни разлики между собствената си температура и тази на тялото“, допълва тя. Консумирането на повече от 100 г сладолед крие редица опасности – започвайки от неговите съставки и стигайки до висококалоричната му същност.
Все по-често в хладилните витрини се забелязват сладоледи в цветовете на дъгата. Диетологът проф. Донка Байкова обаче е категорична, че всички вкусове, различни от шоколад и сметана, са вредни за организма заради оцветителите, които са с високо съдържание на консерванти и Е-та. Те са боядисани с най-различни оцветители, около 100 на брой, най-много алергизират съвременния човек, в частност тази рискова група – децата.
Те са изкуствени, химически багрила, които крият риск да отключат алергична реакция, която може да бъде изявена с астматичен пристъп и бронхит или обрив, казва още проф. Байкова. Тя допълва, че в състава им често има и трансмазнини, които са канцерогенни в големи количества. Те се използват за запазването на структурата на сладоледа и по-трудното му разтичане в летните горещини. Предозирането с десерта може да доведе до отключването и на редица автоимунни заболявания и дори онкогенеза.
Все още няма коментари