Наредби, издадена от на вътрешното ведомство и Министерството на земеделието и храните, урежда варенето на компоти по определени правила.
Документите с номер 8121з-968 и номер 8 са обнародвани съответно през 2012 година и през декември 2014 година и в тях ясно са описани начините за палене на огън на открито, особено когато това става в близост до земеделски земи. Те засягат и привържениците на дивото къмпингуване, които често си правят барбекю, което след това изпепелява стотици декари гори. Наредбите не предвиждат санкции, но при последствия от неспазването им може да се стигне до сериозно съдебно дело, обясниха от пожарната.
„Паленето на открит огън е опасно, особено, когато мястото не е обезопасено и има силен вятър. Тогава много бързо можем да изпуснем огъня да излезе извън наш контрол, искри, въглени да попаднат извън огнището, да запалят клони, суха растителност и само за броени минути пожарът може да се развие на много голяма площ. Това е една от многото често срещани причини за пожарите през август. Затова в нормативните документи, касаещи устройство на горски територии, ясно и конкретно е записано къде и как се устройват такива огньове, какви са мерките за безопасност и на какви отстояния трябва да бъдат от електропроводи, от реколта или от други обекти“, обясни гл. инспектор Стефан Стефанов, началник-сектор „Превантивна дейност“ в Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”.
Той обясни, че дори при домашното приготвяне на зимнина, което започва активно през август месец, е много важно да се спазват точките в наредбата. „Изгражда се венец от камъни в периферията на огнището с височина не по-малко от 20 см или центъра на огнището се вкопава в земята така, че периферията да надвишава основата с не по-малко от 20 см. Идеята е да не се разпръсва жаравата настрани. Около огнището се устройва т.нар. безопасна ивица с ширина не по-малко от 1 метър".
Поне по един на седмица, отстрелян от гръмнал компот, приемат лекарите в „Пирогов“, установи същевременно проверка на „Монитор“.
Все още няма коментари