Яйцата поскъпват двойно от фермата до магазина. Към момента цената на яйцето на дребно е около 14 ст. с ДДС, а по хранителните магазини цената стига до 30 ст. на бройка.
В същото време промишленото птицевъдство в България е в кризисна ситуация и ако не се вземат спешни мерки, предстоят масови фалити в сектора, обяви пред Lupa.bg Даниел Божанков, председател на Асоциацията на промишленото птицевъдство. „Проблемите ни започнаха още миналата година, когато настъпи пандемията. Тогава продажните цени на месото и яйцата започнаха да падат. В същото време цените на суровините като слънчоглед, царевица и други, които ползваме за фураж, се покачиха. Стигна се до едно свръхпроизводство особено при яйцата и това доведе до спад в цените. Наложи се да продаваме на цени под себестойността и това доведе до много затруднения в бранша. Имахме всекидневни загуби“, обясни Божанков.
Все още няма коментари