Консумацията на бял хляб е спаднала. Когато стартирахме пекарната, 80% от хляба, който потребителите си купуваха, беше именно бял. През последните години обаче производството му намалява до едва 28 на сто за сметка на останалите видове. Това заяви хлебарят Пресиян Петров. По думите на хлебаря все повече хора искат да комбинират определени храни с хляб, който им подхожда вкусово. Въпреки това обаче напоследък се наблюдава тенденция потребителите да си закупуват по-малко хляб заради повишаването на цените. „Клиентите започнаха да си правят по-добър план за пазаруване. Вместо 5 хляба ще вземат 3“, поясни хлебарят. Поскъпването на насъщния е вследствие на тройно по-високи сметки за електроенергия за периода септември 2021 – януари 2022 г. Петров съобщи, че докато през септември брашното е било най-скъпият компонент за приготвянето на хляб, то днес цената му се е изравнила с тази на тока. При останалите продукти разликата в цената е между 25 и 100% надценка. Според него въпреки държавната помощ за цените на тока хлебарите продължават да бъдат изправени пред сериозни проблеми именно заради увеличаващите се цени на суровините.
Все още няма коментари