През последните месеци цените на говеждото и телешкото месо са се повишили с 10 до 13% спрямо миналогодишните си равнища. Това сочат последните данни на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (САРА). Ръстът им се дължи основно на възходящата динамика на европейските цени, като се очаква тенденцията към поскъпване да се запази до края на 2021 г.
Според статистиката на Европейската комисия (ЕК), докато червените меса са се търгували за по 4185 лв./тон кланично тегло през август тази година, прогнозната им цена за декември достига 4400 лв./тон. Предварителните данни на Министерството на земеделието показват, че производството на говеждо и телешко месо в кланиците до края на септември възлиза на 4,56 хил. тона, което e повишение със 7 на сто спрямо същия период на 2020 г.
По оценки на САРА пък до края на годината произведеното количество говеждо и телешко месо в промишлени условия може да достигне 6,7 хил. тона, или със 7,2% повишение на годишна база. Според експерти поскъпването на месото ще донесе покачване и на цените на част от колбасите, пише в. „Монитор“.
Междувременно обаче цените на свинското месо се понижават минимално до 3,46 лв./кг кланично тегло през октомври. Неговото поевтиняване се дължи основно на голямото предлагане в Европа, породено от намалелия износ за Китай. Така ценовите равнища продължават да се задържат под средните нива за последните 5 години.
Оказва се, че пилешкото ще бъде най-евтиното месо, което да си купим за празниците. Така например в периода август – декември цената му се очаква да спадне от 3129 лв./тон кланично тегло до 2950 лв./тон, закупен от някоя от кланиците.
Все още няма коментари