Първият черноморски сафрид се появи по варненските пазари на рекордно висока цена от 12-15 лева за килограм. Миналата година килото вървеше средно по 6-8 лева. Причината за двойното поскъпване е слабият до момента улов, коментират рибари. Те очакват, че в средата на лятото уловът ще се засили, а цените ще паднат, а в момента сезонът му все още не бил дошъл.
По тържищата обаче може да се намери средиземноморски сафрид за два пъти по-малко пари – по 6 лева за килограм. Балтийският, който се смята за по-вкусен, върви по 10 лева. Толкова е цената и на турския, който на вкус наподобява нашия. Пресният чернокоп пък върви по 18-20 лева, каята е по 5 лева, а прясното филе от акула – по 12 лв. Продължава да е скъпа и току-що уловената черноморска хамсия, а цената на цацата закова 2 лева за кило.
Все още няма коментари