Опасна съставка в сладкиши, дъвки и дори в някои видове хляб е на път да бъде премахната от българския пазар. От Европейската агенция за безопасност на храните предупреждават, че този оцветител може да е вреден за здравето. Е171 е всъщност титановият диоксид, или продукт, който се използва най-вече в хранителната промишленост: в хляба, в сухото мляко, а най-често го срещаме в сладкарството. На него дължим идеално белия цвят на дъвките или на пастата за зъби. Среща се и под формата на мляко на прах: в сладкиши, сладоледи, смеси за супи и сосове. Диетолог информира за нови изследвания, които установяват, че титаниевият диоксид е потенциално канцерогенен. Докато стане ясно дали Еврокомисията ще забрани Е171 да присъства в храните на пазара у нас, диетолози препоръчват да консумираме с мярка дори полезните храни от магазина.
Все още няма коментари