Ваканцията за Коледа и Нова година също поскъпна. Цените в туристическия сектор няма как да не са по-високи спрямо миналия зимен сезон, каза Полина Карастоянова – председател на Националния борд по туризъм. По думите ѝ тази година цената за вечер в планинските категории хотели започва от 50 лв.
Пакетите от две нощувки с включена празнична вечеря започват от 230 лева, пише „Марица“.
„Цените на всички ресурси тази година бяха повишени – и в битов, и в бизнес план. Известно повишаване на цените на всички услуги е нещо, което вече виждаме, и е по-скоро закономерно“, каза Карастоянова.
Тя допълни, че е логично да се търси напасване на цените между 10 и 15 процента спрямо миналата година.
„Кризата с коронавируса засегна най-силно сектор „Туризъм“. Той е сред трите най-тежко ударени“, каза Карастоянова и допълни, че това е довело до отлив на кадри.
За празнуващите, които ще изберат да прекарат празниците в големите градове, също има неприятна изненада. Най-евтините новогодишни куверти в заведенията под тепетата започват от 30 лева. Те обаче са за барове и клубове и не включват отделно меню с порция за всеки клиент, а плата от аламинути и хапки за цялата маса, както и задължителните ядки, малко питие, вода, безалкохолно, баница с късмет и чаша шампанско.
Масово пловдивските ресторанти също са вдигнали цените на кувертите за празничната нощ срещу 1 януари. През миналия декември, макар и Ковид мерките да бяха по-сериозни, се намираха куверти за 45-50 лева на човек с тристепенно меню. Тази година в Пловдив няма ресторант, който да предлага куверт за човек под 60 лева, а масовата цена е 100 лева.
Все още няма коментари