Почти всички мезета за Коледа ще са от вносно месо, научи „Монитор“. Председателят на Асоциацията на месопреработвателите в България (АМБ) Атанас Урджанов обясни, че почти цялата импортна суровина се използва основно за производството на колбаси, а българското месо – за директна консумация. „Страната ни е основно вносител на месо, а изнасяме месни продукти, но в много малки количества“, каза той и допълни, че това са основно страните, където има големи български общности като Германия, Великобритания, Кипър, Гърция. Най-много внасяме, и то основно свинско месо, от Германия и Дания, които са и най-големите производители в Европа. Освен това имаме немалки доставки от Испания, Белгия, Нидерландия. Внасяме не само заради срива, породен от пандемията от АЧС, а защото не могат са покрият нуждите на страната от месо от собствено производство. Българското месо на нашия пазар задоволява около 40% от потреблението на свинско и е основно за прясна консумация. Купуваме от чужбина и много говеждо месо, като там делът на импорта е поне 80%.
Все още няма коментари