Гювеч за вечеря от останалите от обяд кюфтета сервират родни хотели по морето, които предлагат услугата олинклузив. Основният принцип е нищо да не се изхвърля, споделят работещи в кухните по Южното Черноморие.
Така неизядените салати се превръщат в миш-маш на обяд, кускусът за закуска се използва вместо ориз с пълнени чушки. В баките с кремсупи са претворени всички остатъци от картофи, боб и каквото там има под ръка. Готвачи разказват за истински ужасии в кухните на луксозни хотели. „Нищо не се хвърля, има си правило, че всичко останало се готви още два пъти. Преди години работех в хотел, чийто собственик ни караше да измиваме мръвките от яхнията и да ги готвим отново. И ако не успеем да приготвим ново ястие, ни глобяваше. Глоби имаше и за изхвърлената храна, която няма начин повече да сготвим, защото се е развалила. Чувал съм колеги, че в някои по-мизерни хотели ги карали да мият остатъците от чиниите, от които туристите са яли. Но не знам дали е истина, защото лично аз такова нещо не съм виждал“, твърди готвач с дълъг стаж по родните курорти.
В бранша на кулинарите се носи мълвата, че отскоро хотелиерите са измислили нов начин да пестят от храна. Тарикатите издавали депеша да се готви недопечено и безвкусно, без сол и подправки, така че и най-ящните и непретенциозни туристи да не могат да ядат гозбите им. Други хотелиери пък прилагат невероятни селски хитрини, за да пестят не само от храната, но и от кафето.
Ободрителната напитка официално е включена в така наречения олинклузив, но на практика туристите са принудени да си я плащат. Номерът е, че кафето е достъпно само в определени часове - от 12:00 до 15:00 и след 22:00 часа вечерта. Точно тогава обаче на никого не му се пие кафе, затова и безплатната уж напитка си остава спестена.
Скандал!
Месо втора употреба ни сервират по морето
Хранят ни с гювеч от стари кюфтета и измити от яхния мръвки
0 коментара
Все още няма коментари