Двойно повече хранителни продукти се озовават на боклука у нас за година в сравнение с Гърция. Докато един нашенец изхвърля 94 кг храна за 12 месеца, в южната ни съседка, където хората имат доста по-висок стандарт на живот, изхвърленото количество е 44 кг на човек. Това заяви изпълнителният директор на Фондацията за биологично земеделие „Биоселена“ д-р Стоилко Апостолов по време на онлайн конференцията „Мястото на храната не е на боклука“, организирана от Германско-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК). По думите му именно домакинствата са най-големият прахосник на хранителните продукти – 53 на сто от покупките им свършват в контейнерите. В „черната“ класация ги следват преработвателите на храни, изхвърлящи 19% от продуктите, и ресторантьорите с 12 на сто.
1 коментара