Килограм хляб в България излиза по-скъпо, отколкото в Испания и Германия. Нашенският бял самун струва с 10 на сто повече, отколкото в Испания, а цената на безглутеновия в Германия е малко над 10 лв., или повече от два пъти по-евтино, отколкото у нас. Според справка в каталозите с оферти на големите търговски вериги в 7 страни – членки на Европейския съюз, публикувани в мрежата, докато белият хляб в България се търгува за 2,40 лв./кг, в Испания броят близо 30 стотинки по-малко. Бърза сметка пък разкрива, че с минималното месечно работно възнаграждение от 650 лв. нашенците могат да си закупят 270 кг от продукта. В същото време обаче испанците имат възможност да си позволят близо пет пъти по-голямо количество бял хляб със заплата от близо 3000 лв. Със своето минимално възнаграждение в размер на 623 евро, или малко над 1220 лв., в Словакия пък могат да се закупят около 100 кг по-малко от българите. Изненадващата разлика в покупателната способност на нашенците и словаците се дължи на високата цена на продукта в Словакия – 7,28 лв. за килограм, докато у нас се търгува за около 5 лв. по-малко.
Все още няма коментари