Само едно от 5-те най-скъпи и най-популярни на пазара овчи сирена наистина съдържа само овче мляко, останалите са смес – овче с краве мляко. Това показват резултатите от проведен тест в акредитирана международна лаборатория, направен и финансиран по поръчка на „Сдружение за достъпна и качествена храна“. Това със сигурност въвежда в заблуда българските потребители, които заплащат за този продукт една от най-високите цени в сектора и очакват да получат продукт изцяло от овче мляко.
Констатираното нарушение представлява и фрапантно нарушение на конкурентното право, защото към настоящия момент 1 литър от тази суровина е три пъти по-скъп от кравето мляко, с което се размесва. Тоест реномираните производители на овче сирене получават в пъти по-ниска като себестойност продукция. Част от потребителите купуват именно овчето сирене поради алергии или по лекарско предписание и наличието на други видове мляко може да доведе до здравословни проблеми, информира сдружението. От „За достъпна и качествена храна“ продължават да настояват за законови промени, които да разрешат на контролните органи да оповестяват обществено имената на компании, които нарушават разпоредбите за произвеждане на качествени храни. В момента нормативната уредба не разрешава публикуването на имената на компании извършители, като дава право на Агенцията по храните да разгласи име на компания единствено в случай, че създадената от нея храна заплашва живота на потребителите.
Все още няма коментари